Musikhjälpen 2017 slår tidigare rekord: 586 000 engagemang och 74 410 363 kr

Musikhjälpen , Molly Sanden , Kalle Zackari Wahlström , Farah Abadi; Fotograf: Mattias Ahlm

Ikväll klockan 19.32 släpptes Musikhjälpens programledare Farah Abadi, Molly Sandén och Kalle Zackari Wahlström ut ur glasburen på ”Kärlekens torg” i Umeå. Under de sex dygn trion direktsänt har rekordantalet 586 000 engagemang genomförts runt om i Sverige till förmån för Musikhjälpens kamp för att hjälpa barn som utnyttjas i sexhandeln. När sändningarna var över hade Musikhjälpen samlat in 74 410 363 kronor, vilket även det är nytt rekord. Den mest önskade låten under veckan var “Perfect” med Ed Sheerhan och den mest önskade artisten blev Kent. Den auktion som drog in mest pengar var Gröna Lunds som budades hem av Markoolio och Tobbe Trollkarl. De digitala bössor som skramlade in mest blev “Julius och Björnhjälpen” och “Med kärlek från Hofors” och den tävling som inbringade mest blev “Hälsa på hos Shellback och Max Martin i LA”.

– Vi är så glada över publikens stora engagemang under Musikhjälpen som visar att Sverige slutit upp i kampen mot barnsexhandel. Det är ett oerhört tungt ämne som berört många under veckan och det känns viktigt att vi lyckats sätta ljus på en tyst katastrof. Att vi slagit rekord i både pengar och engagemang är helt otroligt och vi vill tacka alla hjältar därute, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen.

– Vi har verkligen känt Umeåbornas stöd från första stund. De har natt som dag hållit våra programledare uppe och kämpat på trots ett väldigt kyligt vinterväder. Umeå, Västerbotten och Norrland har verkligen levererat, säger Pär Nordahl, projektledare för Musikhjälpen.

Hela Sverige har stöttat Musikhjälpens insamling
På sajten hjältar.musikhjälpen.se finns alla engagemang som har anmälts inför och under Musikhjälpen-veckan. Dessa är taggade med ortnamn så det går att se hur många och vilka engagemang som rapporterats från just ert bevakningsområde.

Totalt har Musikhjälpen kunnat räkna till rekordsiffran 586 000 engagemang i år. Publiken har bidragit till insamlingen genom att önska låtar, starta och bjuda på auktioner, starta och bidra med pengar i digitala bössor, lägga pengar i fysiska bössor, skänka pengar från företag och genomföra egna insamlingar.

När sändningen avslutades ikväll stod totalsumman på 74 410 363 kronor. Den slutgiltiga siffran kommer att justeras, då öronmärkta pengar vanligtvis fortsätter att komma in även efter Musikhjälpen-veckan. Det är Radiohjälpen som tar hand om de insamlade pengarna.

– Vi har under veckan sett många exempel på hur även små summor kan göra stora förändringar för utsatta barn. De pengar som samlats in nu kommer att kunna förändra livet för tusentals barn runt om i världen och våra partnerorganisationer står beredda att börja arbeta direkt, säger Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen.

Musiken i Musikhjälpen
Under veckan har det kommit in 78 000 låtönskningar.

De fem mest önskade låtarna i Musikhjälpen 2017:
1. Perfect – Ed Sheeran
2. Utan dina andetag – Kent
3. Goliat – Laleh
4. Jag trodde änglar fanns – Kamferdrops
5. Utan dig – Molly Sandén

De fem mest önskade artisterna i Musikhjälpen 2017:
1. Kent
2. Håkan Hellström
3. Ed Sheeran
4. Laleh
5. Coldplay

Många, roliga och uppskattade auktioner
I år hölls det närmare 2 850 auktioner till förmån för Musikhjälpen. Mängder av olika föremål, upplevelser och möten har auktionerats ut. Här är fem exempel på några spännande och inkomstbringande auktioner:

• Ta över Stockholms roligaste tivoli – Gröna Lund för er själva! – 351 101 kr
(Budades hem av Markoolio och Tobbe Trollkarl)
• Företagsgig med The Hives – 313 100 kr
• Miriam Bryant bjuder på konsert i ditt vardagsrum! – 130 100 kr
• Sarah Dawn Finer sjunger på ditt bröllop – 100 100 kr
• Lars Lerins tavla Tältsemester – 81 100 kr

Även Musikhjälpens bössor och tävlingar bidrog till insamlingen, här är några exempel och summan som de samlat in när detta pressmeddelande skrivs:
• Hälsa på hos Shellback och Max Martin i LA – 143 350 kr
• Julius och Björnhjälpen – 1 379 000 kr
• Med kärlek från Hofors – 1 359 000 kr
• Häng med Lars Winnerbäck i sommar – 108 600 kr
• Personlig hälsning via årets julvärdar i SVT –  21 850 kr

Ca 500 artister och gäster har besökt glasburen under Musikhjälpen 2017. Se höjdpunkter från sändningen påwww.musikhjälpen.se .

2016 gick insamlingen till kampen för att barn i krig ska ha rätt att gå i skolan. När fjolårets programledartrio Kodjo Akolor, Little Jinder och Howlin’ Pelle Almqvist klev ut ur glasburen efter sändningsveckan hade 312 000 engagemang registrerats och den insamlade summan var vid tidpunkten 49 miljoner kronor.

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen.

Annons