400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska medier rapporterade direkt ifrån. Strax innan klockan 08 rasade den ikoniska ”drakspiran”, och därefter rasade delar av taket in. Även fram på onsdagseftermiddagen brann det fortfarande i byggnaden. Flera röster har nu höjts för att Børsen ska byggas upp igen.

Klockan 07.36 på tisdagsmorgonen gick brandlarmet i Børshuset i centrala Köpenhamn. Inom kort brann det i halva byggnaden och strax innan klockan 08 rasade den ikoniska ”drakspiran”, och senare rasade delar av taket in. Tidningen Sydsvenskan rapporterade att röken syntes över Sundet till Malmö.

Børshuset, som byggdes 1625 när Skåne var danskt, har sedan 2022 varit under renovering och täckt av byggnadsställningar. På grund av renoveringen var Børsen extra utsatt för brand, även om det inte går att säga med säkerhet om branden var relaterad till det. Det upplyste brandrådgivaren Jens Kastvig från Copenhagen Fire Engineering Ritzau om.

Fortfarande på onsdagen brann det i delar av Børshuset och området runt om var avspärrat. Foto: Finn Möller/News Øresund

– Det kan vara så att man täcker för brandlarmen om man utför dammande arbete, för att undvika fellarm. Ofta plockar hantverkare bort branddörrar för att det inte nödvändigtvis är ett krav under byggperioden, sade han till nyhetsbyrån.

120 brandmän och 60 försvarsanställda deltog i släckningsarbetet. Mitt under branden hjälpte de även anställda på Dansk Erhverv, däribland vd:n Brian Mikkelsen själv, att få ut att få ut fleravärdeföremål ur den brinnande byggnaden.

Under pågående brand sade Mikkelsen under en hastigt ordnad presskonferens att byggnaden ska återuppbyggas ”no matter what.”

Även en rad politiker, bland annat kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), vill åter se drakspiran ”torna upp sig över Köpenhamn.” Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) har varit i kontakt med Paris borgmästare för att höra hur de gick till väga för återställningen och finansieringen av Notre Dame, som brann för fem år sedan, rapporterar Danmarks radio.

Fortfarande under onsdagen brann det i byggnaden. Den andra delen fick bara rök- och vattenskador och kan fortfarande användas som arbetsplats, skriver Dansk Erhverv som på onsdagen bjöd in flera medier på rundvandring i den eldhärjade byggnaden.

Köpenhamnspolisen skrev i ett pressmeddelande att man inleder en ”omfattande undersökning” för att få reda på brandorsaken, en komplicerad process ”som kan pågå i flera månader.”

Eftersom byggnaden höll på att renoveras har man mycket noggranna och helt uppdaterade ritningar, 3D-skanningar och mätningar av byggnaden, berättar Camilla van Deurs, tidigare stadsarkitekt för Berlingske.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-