143 grönländska kvinnor stämmer danska staten – fick preventivmedel utan samtycke

2022 sände DR podcasten ”Spiralkampangen”, där det framgick att danska läkare under 60- och 70-talet satt in spiraler i uppemot 4 500 grönländska kvinnor och flickor så unga som 13 år. Det grönländska regeringsorganet Naalakkersuisut och den danska regeringen kom i maj 2023 överens om att tillsätta en utredning som förväntas bli klar 2025.

Men i oktober förra året stämde 67 grönländska kvinnor den danska staten för brott mot de mänskliga rättigheterna, en stämning som nu vuxit till 143 kvinnor, rapporterar det grönländska public service-bolaget KNR. Det totala stämningsbeloppet uppgår i 43 miljoner danska kronor. Naja Lyberth, talesperson för kvinnorna, hävdar att de inte kan vänta på utredningen, då några av de äldsta kvinnorna är över 80 år. I ett skriftligt svar till KNR upplyser den danska inrikes- och hälsoministern Sophie Løhde (Venstre) att de tagit emot stämningen och att det rör sig om ”en djupt olycklig sak, som vi ska gå till botten med”.

Fakta: Grönland och “rigsfælleskabet”

Grönland, med omkring 56 000 invånare, är en del av kungariket Danmark (”rigsfællesskabet”) som sedan 1979 har en hög grad av självstyre (”hjemmestyre”), som senast utvidgades 2009.

Självstyret omfattar dock inte riksangelägenheter som utrikes- och säkerhetspolitik samt valutapolitik.

Danmark ger ett årligt bidrag på nästan 4 miljarder danska kronor till Grönlands ekonomi, vilket motsvarar drygt hälften av de offentliga utgifterna.

Källa: Info NordenLandguiden

- Annons -

Nyheter

-Annons-