Svenska och danska coronarestriktioner fasas ut den 1 juli

Från den 1 juli får 50 personer, istället för åtta, samlas inomhus för privata tillställningar i Sverige. Begränsningarna när det gäller öppettider för barer och restauranger tas bort liksom reglerna kring antal personer som tillåts per bord på uteserveringar. Den 1 juli inleder Sverige den andra fasen i den planerade återöppningen av samhället. I mitten av juli kommer fas tre genomföras. I Danmark höjs bland annat taket för folksamlingar inomhus till 250 personer från 100 personer från 1 juli.

Svenska regeringen lyfter från 1 juli flera restriktioner och rekommendationer som har gällt under en lång tid. Då tillåts bland annat 3 000 personer vid arrangemang utomhus som idrottsmatcher och konserter (antalet är per läktarsektion och vid anvisade platser), medan 600 personer tillåts vid utomhusarrangemang utan anvisade platser. Samtidigt tas restriktionerna kring restaurangernas öppettider bort samt begränsningen för hur många som får sitta per bord vid uteserveringar. Då får även upp till 50 personer samlas vid privata tillställningar inomhus, istället för tidigare åtta. Det meddelar svenska regeringen.

I både Danmark och Sverige har nu munskyddet fasats ut nästan helt. Sveriges rekommendation om munskydd på bussar och tåg i rusningstrafik tas bort medan i Danmark återstår regler om att bära munskydd i kollektivtrafiken för stående. I Sverige tas från den 1 juli även bort många av de icke-bindande rekommendationer som har präglat det sociala livet och inneburit att endast en nära krets med människor bör träffas.

I Danmark får, som en del av återöppningsplanen, från den 1 juli 250 personer samlas inomhus istället för tidigare 100 personer. Från och med den 15 juli får restauranger och barer förlängda öppettider till klockan 02.00, men det kommer fortfarande att krävas coronapass för att sitta inomhus på en restaurang, enligt Danmarks avtal om återöppning.

- Annons -

Nyheter

-Annons-