lördag, juli 27, 2024

Tre av tio syns dåligt i trafiken

Att se bra själv betyder inte att man syns bra

 I Skåne använder ungefär sju av tio reflex, vilket innebär att tre av tio inte gör det. De flesta svåra olyckor med gående i mörker inträffar i tätbebyggda områden med tänd gatubelysning. Ljuset från gatubelysningen räcker inte för att bilföraren ska upptäcka den gående i tid. Med reflex syns du upp till 100 meter tidigare och kan därmed minska risken för att bli påkörd.

Reflexer har en begränsad livslängd

Reflexer är en färskvara, vilket gör att reflexen som legat i fickan på vinterjackan något år, kanske inte längre fungerar optimalt. En del reflexer håller bättre över tid än andra och för att hålla så länge som möjligt bör de förvaras där de inte repas eller utsätts för solljus. Men det absolut bästa är att byta ut sina reflexer regelbundet!

Årlig kampanj för ökad reflexanvändning

Lunds kommun vill uppmuntra till en ökad reflexanvändning och därigenom bidra till en bättre trafikmiljö för alla. Varje år genomför därför kommunen en trafiksäkerhetskampanj som uppmärksammar lundaborna på hur höst- och vintermörkret påverkar synbarheten i trafiken. Förutom information delar kommunen även ut reflexer på ett antal olika ställen. I år finns det möjlighet att kvällstid under vecka 44 hämta en reflex på Lund C. Även i de östra tätorterna kommer det delas ut reflexer.

Tid och plats för årets reflexstationer

måndag 1/11: Dalby, Vid Hemköp cirka 16.30 – 18.00
tisdag 2/11: Södra Sandby, Utanför ICA: cirka 16.30- 18.00
onsdag 3/11: Genarp, Utanför Coop: cirka 17-18.30
torsdag 4/11: Veberöd, Utanför Coop: cirka 17-18.20
fredag 5/11: Lund, Lilla Fiskaregatan: cirka 16-18

Källa: Lunds universitet

- Annons -

Nyheter

-Annons-