lördag, juli 27, 2024

Nya nordenministrar efter möte med Greater Copenhagen: “Öresundsregionen är ett test på hur duktiga vi kan vara på att integrera oss”

Norden ska bli världens mest integrerade region 2030 – men det tjugoåriga skatteavtalet mellan Sverige och Danmark upplevs “förlegat”. Någon tidsram för ett nytt Öresundsavtal finns ännu inte, men ländernas nya nordenministrar har hoppet uppe. Nu vill de både invänta resultatet från pågående tjänstemannaförhandlingar och bli varmare i kläderna, meddelade de efter tisdagens möte med Greater Copenhagen task force. Dessutom spökar en utredning om hårdare svenska gränskontroller och återinförande av de så kallade id-kontrollerna.  

Med på mötet var, förutom nordenministrarna Louise Schack Elholm från Venstre (som också är kyrko- och landsbygdsminister) och Jessika Roswall (M) (som också ansvarar för EU-samarbetet) även Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S), Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Regions Skånes ordförande Carl-Johan Sonesson (M). De sitter sitter i styrelsen för Greater Copenhagen, där den sistnämnde är ordförande.

På pressträffen efteråt lyfte båda ministrarna den gemensamma nordiska visionen om att till 2030 bli ”världens mest integrerade region.”

– Öresundsregionen är ett test på hur duktiga vi kan vara på att integrera oss. Jag tror att min svenska kollega och jag har fått en bättre överblick över utmaningarna, och Greater Copenhagen har kommit med en rad förslag som jag kommer att ta med mig till regeringen, sade Louise Schack Elholm (V).

“Det är många saker som är förlegade så här tjugo år senare”

Bland annat diskuterades det så kallade Öresundsavtalet från 2003, som Greater Copenhagen task force under sitt första möte i fjor beslutade skulle revideras.

Det reglerar hur skattefrågorna ska lösas för gränspendlare, något som kom i blixtbelysning under coronapandemin.

– Det medskick vi har är att avtalet måste utgå från våra medborgares möjligheter att ta jobb på respektive sida sundet. Under pandemin blev det absurt med ett regelverk som kräver att du tar dig till din arbetsplats på andra sidan. Det är många saker som är förlegade så här tjugo år senare, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Ingen tidsram för nytt Öresundsavtal

Sofie Hæstorp Andersen (S) lyfte fram fyra frågor för att skapa stabilitet för pendlare: rapporteringskravet var tredje månad, pensionsinbetalningar, digitalisering samt smidigare banklösningar.

– Om man som Köpenhamnare ska märka att man bor i den mest integrerade regionen i världen måste det märkas i vardagen. I dag är det alldeles för många som frågar sig själv: ”om jag bor i Malmö men vill jobba i Köpenhamn, kan jag då vara säker på att tågen går i tid så att jag hinner hämta mina barn? Och tänk om jag får idén att arbeta hemifrån ett par dagar i veckan, kan jag då göra det trots skattereglerna?”

Någon konkret tidsram för skatteavtalet sattes dock inte.

– När det gäller Öresundsavtalet ser jag fram emot ett fortsatt gott samarbete och jag tror att det finns alla förutsättningar för det, sade Jessika Roswall (M).

Skärpta svenska gränskontroller ska utredas

Carl-Johan Sonesson (M) luftade oron man känner från både svenskt och danskt håll om Tidöavtalets signaler om hårdare gränskontroller och återinfört transportörsansvar, de så kallade id-kontrollerna:

– Vi är oroliga över att Trafikverket på eget initiativ har börjat utreda möjligheten för en permanent kontroll på Lernacken. Om det nu ska användas i nödläge är det svårt att få ihop logiken att man eventuellt ska bygga något för en halv miljard kronor.

Jessika Roswall (M) sade sig ha ”stor förståelse för hur det upplevs” men att hon också upplever att det finns en förståelse för varför de en gång infördes.

– Där har jag varit tydlig med att det är något som ska utredas och bara användas om det är nödvändigt. Men jag tar med mig den frustration som finns.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-