Förstör våra liv eller erbjuder möjligheter vi aldrig hade kunnat drömma om?

Bra att läsa

I en alltmer teknologisk vardag, där våra liv blir mer beroende av elektronik för att bättre lyckas inom t.ex studier och lättare kunna ta del av samhället, kan mobiltelefoner vara en räddning. Men det finns också en mörk baksida , som okända hälsorisker och beroende, vilket gör att vissa börjar ifrågasätta deras användbarhet.

Mobiltelefoner ger tillgång till en oändlig ström av information, vilket kan vara väldigt praktiskt för skolarbetet eller jobbet. Man behöver inte gå till biblioteket, leta reda på böcker och sedan leta efter en liten bit av information genom att gå igenom sida för sida, bok för bok, när en snabb sökning kan ge ett direkt svar inom en minut. Detta blir dessutom väldigt praktiskt ifall man skulle befinna sig i en nödsituation, t.ex. om bränder sprids i närheten av där man bor eller om området man befinner sig i riskerar att drabbas av översvämning. Genom telefoner kan man fortare nå ut till människor och samtidigt varna varandra, ifall ett nödläge skulle uppstå.

Tekniken enar och håller samman. I en värld där globalisering har blivit en norm, har det blivit mycket viktigare att hålla kontakten med andra man känner och då det är mycket mer praktiskt att ringa eller skriva ett meddelande än det är att skicka ett brev. Mobilen är mer praktisk för det syftet, då den till skillnad från datorn och surfplattan inte är lika stor (än), vilket gör att man lättare kan ha den med sig och hålla kontakten med folk. Det blir dessutom enklare för grupparbeten att utföras om alla kan nå varandra när som helst.

Man sparar tid, då det blir enklare att organisera sig genom att man har kalender, klocka, anteckningar och annat man behöver på ett och samma ställe. Man kan dessutom ställa in mobilen så att man får notifikationer angående när det är dags att läsa in, träna, laga mat eller skriva färdigt uppsatsen, och på så sätt underlättar det för många att hålla sig organiserade och strängare strukturera vardagen. Många upplever dessutom att man får hjälp av olika appar med att t.ex. träna, då appen påminner om träningspass, och med andra livsstilsval, som att hålla reda på hur mycket man har ätit eller räkna kalorier, vilket passar dem som försöker hålla reda på vikten eller byta till en hälsosammare kost.

Men finns det en baksida? En tydlig nackdel med mobilen är att användandet kan bli beroendeframkallande. Om man använder mobilen frekvent kan man vänja sig vid att konstant scrolla ned i appar eller i nyhetsflödet online, vilket kan vara bortkastad tid i längden, tid som hade kunnat spenderas med fritidsintressen, träning eller familjen. Många, speciellt i min ålder, har som vana att spela spel, titta på serier eller bara meningslöst scrolla genom olika appar, främst sociala medier, inte för att leta efter något specifikt, utan bara för att scrolla. Visst, vi har tillgång till en oändlig ström av information som konstant uppdateras; men det är samtidigt lätt att missbruka detta och överanvända något för andra syften än att hålla sig uppdaterad med vad som händer i samhället eller för att ringa sin mamma. Dessutom kan många använda mobilen som ett sätt att skjuta upp saker som är egentligen är viktiga och måste göras, t.ex. skoluppgifter (även jag gör mig skyldig till detta ibland). Detta kan leda till allvarliga följder, som låga betyg eller sömnbrist, om man inte lärt sig att prioritera.

Inaktivitet är också något som kan kopplas till mobiltelefonen. Då det blir vanligare med att ha allting, exempelvis flera appar med olika syften, på sin telefon, blir det också vanligare att kontakta vänner hemifrån, scrolla på sociala medier och läsa artiklar, se på film eller spela spel vilket leder till att det blir vanligare att sitta ned längre stunder. Detta har naturligtvis allvarlig effekt på hälsan; risken för att drabbas av t.ex. fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes ökar

Något som folk inte kan säga emot är hälsorisken med mobilanvändandet. Förutom stillasittande i längre perioder är mobiler, precis som surfplattor, relativt nya uppfinningar, och som alltid med nya uppfinningar kan det finnas hälsorisker vi inte är medvetna om. Det finns exempelvis rapporter som säger att mobiler orsakar cancer (som de flesta nog har hört), men samtidigt finns det inte heller studier som tydligt bevisar att det är så. Än. Vi har hamnat i en slags gråzon där man inte kan veta exakt vad som är skadligt och inte med mobiltelefoner. Det finns läkare som varnar för blindhet på grund av allt blått ljus från skärmarna, samtidigt som internationella hälsoorganisationer inte har påstått något dylikt än. Är dessa då överdrivna rädslor, eller är det en dold, mörk verklighet? Vilken sida ska man ställa sig på när ingenting är säkert?

Det bästa man kan göra är att använda mobiltelefoner, men inte i alltför stor utsträckning. Om man använder sin telefon för att ringa till familj och vänner då och då, eller utforska ett ämne man har blivit ombedd att skriva om i skolan, borde inte risken för cancer och blindhet vara särskilt hög.

Info Express-Bianca M.
hello@infoexpress.se

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna