söndag, juni 4, 2023
Annons

Rumänien – ett annorlunda resmål

Rumänien har mycket att erbjuda. Allt från vild, vacker natur och långa sandstränder till sevärdheter och inte minst det mytomspunna Transsylvanien. Dessutom med en väldigt låg prisnivå.

Rumänien är ett av Europas billigaste länder att turista i. Prisnivån är ungefär halva Sveriges. Det anses dessutom som ett tämligen säker resmål enligt svenska UD. Till detta kan läggas att landet erbjuder de mest skiftande varianter av semestrar, eller varför inte en som innehåller alla variabler?

Draculas slott i Transsylvanien

Bran slott i Transsylvanien Foto: Kosson

Liksom Bram Stokers bloddrickande vampyr var verklighetens Dracula (Vlad III Tepes Dracula, 1431 – 1476) en ofattbart grym typ. Han kallades bl.a. Vlad Pålspetsaren, då han hade en viss förkärlek för att spetsa folk på pålar på ett skoningslöst sätt. Hans slott, Bran, som också fick bli förebild för den fiktive Greve Draculas slott, ligger högt beläget på en klippa utanför medeltidsstaden Brasov i västra Rumänien.

Ceausescus palats

Parlamentspalatset i Bukarest. Foto: Britchi Mirela

Diktatorn Nicolae Ceausescu styrde Rumänien från 1969 och fram till sin avrättning 1989, i samband med revolutionen. På många sätt kanske Ceausescus grymhet överträffar Vlad Tepes. I vilket fall sparade han inte på pengarna för egen del. Det finns rykten om tusentals skor och förgyllda kranar. Parlamentspalatset i Bukarest lät han uppföra några år innan sin död och är, efter Pentagon, världens största administrativa byggnad med en byggkostnad på över 100 miljarder dollar. Ströva omkring i 3100 möblerade rum på tillsammans 340 000 kvadratmeter i tolv våningar.

Badorten Mamaia

Badorten Mamaia. Foto: Yerdna

Är man ute efter en härlig solsemester och nöjesliv med restauranger, barer och klubbar, är Mamaia dit man ska bege sig. Beläget på en 8 km lång strandremsa i södra Rumänien med mängder av hotell är det klart landets populäraste badort.

Historiska minnesmärken
I Kuststaden Constanta, 20 minuters bussresa från Mamaia, kan man få uppleva historiens vingslag. Under lång tid var Rumänien en romersk koloni (därav landets namn) och innan dess hade även grekerna en del ärenden i trakten. Många minnesmärken från antiken finns att beskåda i Constanta, bl.a. på ett historiskt museum med tillhörande romerskt bad.

Donaudeltat


Donaudeltat, en labyrint av kanaler, floder och sjöar kring Donaus utlopp vid svarta havet, är Europas tredje största delta. Där kan du få uppleva mer än 300 fågelarter och 160 fiskarter.

Vandring i Karpaterna

Bigar kaskad Foto Stelian Porojnicu

I natursköna bergskedjan Karpaterna finns flera vandringsleder, med mängder av rovdjur, inte minst björn. För att minska riskerna under denna underbara naturupplevelse, rekommenderas man dock att vandra i grupp och prata högljutt. Dessutom kan det vara lämpligt att ta kontakt med Romanian Mountain Resque Service i Salvamont för att ta reda på aktuella förhållanden.

Shopping i Bukarest
I Bukarest kan man både handla traditionella rumänska varor och märkeskläder tillverkade i Rumänien till betydligt lägre priser än i Sverige. Till de förra kan nämnas handbroderade dukar, träsniderier, keramik och ullprodukter. Vad gäller märkeskläder ska dock sägas att om de är alltför billiga handlar det troligen om piratkopior.

Restauranger

The Old centre ”Centru Vechi”. Foto: fixtravel

I större turistorter, som t.ex. Bukarest och Mamaia är restaurangutbudet stort, men både lokala och internationella kök. På mindre orter kan man dock oftast enbart njuta av det rumänska köket. Tochitura (stekt kött i pepparsås med mamliga (polenta) och stekt ägg) och Sarmale (rumänska kåldolmar) rekommenderas varmt.

Vill du ha en annorlunda, prisvärd och underbar semester, rekommenderas Rumänien. Om du sedan tar dig dit med bil, buss, tåg eller flyg är en annan sak. Samtliga möjligheter finns. Tänk bara på att Rumänien visserligen är ett EU-land, men de är inte med i Schengen-samarbetet, så du måste ha ditt pass med dig.

Om du vill få en bit av nattlivet i en av de mest pulserande städer i Östeuropa, tveka inte att gå med i denna Rock City Tour. Du kommer att börja med lokala barer huvudet sedan till de mest intressanta och slutligen gå till den galnaste en.

- Annons -

Nyheter

-Annons-