lördag, juli 27, 2024

Storstäderna växer i Norden på glesbygdens bekostnad

Andelen förnybar energi växer i Norden, urbaniseringstrenden syns allt tydligare, befolkningen blir äldre och hushållens disponibla inkomster växer. Det är några av slutsatserna från Nordiska ministerrådets analys State of the Nordic Region, som publicerades under tisdagen.

Urbaniseringstrenden blir allt tydligare i Norden. Storstadsregionerna, och i synnerhet huvudstadsregionerna, attraherar allt fler personer från glesbygden. Trots detta är det få områden i Norden som har en minskande befolkning, detta på grund av invandring från andra länder.

Befolkningen i Norden blir i genomsnitt äldre, personer över 65 utgör en allt större andel. Utvecklingen syns tydligast i Finland och i Norrlands inland. I Danmark, södra Sverige och Norge blir befolkningen också äldre, men inte i samma takt. De enda delarna av Norden där befolkningen blir yngre är i storstadsregionerna.

Befolkningsutvecklingen får följder för arbetsmarknaden. I Danmark och Finland väntas befolkningen i arbetsför ålder minska under de närmaste 20 åren, medan den väntas öka något i Sverige och Norge. På Island är ökningen ännu större.

Utvecklingen skiljer sig, på grund av urbaniseringen, kraftigt åt även inom länderna. I Danmark väntas exempelvis den arbetsföra befolkningen minska i 81 procent av kommunerna, och i Sverige i 67 procent av kommunerna. I storstadsregionerna väntas den arbetsföra befolkningen däremot växa. Arbetsmarknaden kommer enligt prognosen centraliseras mer än idag. Redan idag är sysselsättningsgraden högst i storstadsregionerna, och enligt Nordiska Ministerrådet är de jobb som hotas av automatisering i framtiden främst arbeten i glesbygdsområden.

I nordisk media har rapporteringen om Nordiska Ministerrådets rapport fokuserat på de faktorer där länderna släpar efter. Dagens Nyheter lyfter statistiken kring inkomstklyftor, något som ökat i alla nordiska länder, men mest i Sverige.

Berlingske diskuterar istället statistiken kring energikällor. I Danmark är 33 procent av den producerade energin förnybar och koldioxidfri, vilket är de lägsta siffrorna i Norden. Tack vare bland annat vattenkraft och kärnkraft är 39 procent av den producerade energin i Sverige förnybar, och hela 72 procent av energin är koldioxidfri. Bäst i klassen är Island, där 87 procent av den producerade energin är förnybar och koldioxidfri. Danmark är dock det land i Norden där produktionen av förnybar energi ökat mest under de senaste 15 åren, med hela 22 procent.

Enligt liknande logik lyfter finska Yle det faktum att Finland är det enda land i Norden där hushållens inkomster minskat sedan 2011. I övriga Norden har hushållen fått en allt starkare ekonomi.

(News Øresund – Emil Persson)

- Annons -

Nyheter

-Annons-