De danska och svenska regeringarna ger ekonomisk hjälp till näringslivet till följd av Coronakrisen

De ekonomiska konsekvenserna för arbetsmarknaden och näringslivet till följd av Coronaviruset ska bli så små som möjligt. Det är både den svenska och den danska regeringens linje. Den hållningen har lett till en rad tillfälliga reformer och stödpaket under den senaste veckan.

Några av de tillfälliga reformerna i Sverige och Danmark är:

  • Karensdagen i Sverige har tillfälligt slopats. Normalt sett betalas ingen sjukersättning ut till anställda under den första dagen man är hemma från jobbet på grund av sjukdom. Reformen innebär att man nu får ersättning från dag ett, istället för dag två, vilket ska göra att alla som är sjuka har råd att stanna hemma från arbetet. I Danmark kommer nu staten, och inte arbetsgivarna, stå för hela kostnaden för de som tvingas vara hemma från arbetet på grund av Coronasmitta.
  • Både i Danmark och i Sverige har reformer genomförts för att företag tillfälligt ska kunna låta sina medarbetare gå ner i arbetstid, för att minska antalet uppsägningar till följd av Coronakrisen.
  • Näringslivet får uppskov för flera skatter och arbetsgivaravgifter i både Sverige och Danmark. För att inte förvärra den ekonomiska situationen för näringsliv skjuts de statliga kraven på betalningar upp.
  • Danmark åsidosätter sina miljözoner i tio dagar för att säkra att butikernas leveranser når fram. I flera stora städer i Danmark finns idag begränsningar för viss lastbilstrafik och parkeringsregler under vissa timmar på dygnet. Till följd av en rusning till livsmedelsbutiker har butikernas lager tömts, men med de generösare miljöreglerna ska det nu bli enklare för butikerna att fortsätta med sin verksamhet.
  • I Danmark har regeringen lovat att täcka kostnaderna för uteblivna intäkter för de evenemang med 1 000 eller fler deltagare som ställts in till följd av regeringens riktlinjer.
    – Vi vill begränsa de ekonomiska konsekvenserna genom att ge en rimlig kompensation. Vi täcker inte alla konsekvenser och inte ett förväntat överskott, säger näringsminister Simon Kollerup (S) till DR.

Utöver dessa tillfälliga reformer har extra medel tillförts bland annat sjukvården i de båda länderna, och nationalbankerna arbetar med obligationsköp för att stabilisera den ekonomiska situationen. Regeringarna i Sverige och Danmark har flaggat för att fler insatser kan komma att sättas in. (News Øresund)

- Annons -

Nyheter

-Annons-