lördag, juli 27, 2024

Danmarks tomatkung hämtar största delen av vinsten från sin svenska verksamhet

Danmarks största tomatproducent Alfred Pedersen & Søn är även Sveriges största tomatodlare med växthus i Dalköpinge utanför Trelleborg. Den svenska verksamheten svarar idag för en stor del av hela företagets lönsamhet berättar ägaren Mads Pedersen i en intervju med Berlingske. Han är fjärde generationen i familjeföretaget som har sin bas i Bellinge söder om Odense. Ekologisk odling och ny teknologi är hans recept för att klara framtida klimatkrav på verksamheten.

Till Berlingske uppger Mads Pedersen att verksamheterna utanför Odense och Trelleborg är ungefär lika stora. Lönsamhetsmässigt är dock den svenska delen helt dominerande. Vissa år svarar verksamheten i Trelleborg för upp till 90 procent av överskottet i Alfred Pedersen & Søns bokslut. Under 2020, som var ett ovanligt bra år i Danmark, stod den svenska delen av verksamheten för tre fjärdedelar av vinsten.
–Sverige er vores cash cow. Du kan se i regnskabet for 2020, at vi henter omkring 75 procent af vores indkomst i Sverige. Resten kommer fra økologi i Danmark, som klarede sig godt sidste år. Det skyldes, at danskerne lavede mere mad hjemme på grund af nedlukningen og brugte pengene på at købe danske og økologiske tomater, säger Mads Pedersen till Berlingske.

Medan många danska tomatodlare lagt ned eller sålt sina företag har Mads Pedersen fortsatt att växa, trots den låga lönsamheten i den danska delen av verksamheten. Han tog över familjeföretaget efter sin far år 2000 och 2006 köpte han en förlustbringande tomatodling i Dalköpinge utanför skånska Trelleborg och omvandlade den till företagets mest lönsamma del. Mads Pedersen nya utmaning är att behålla lönsamheten samtidigt som klimatkraven skärps. Enligt den gröna skatterform som den danska regeringen lade fram i november 2020 ska avgifterna på olja och naturgas fördubblas fram till 2025.

Mads Pedersen berättar att familjeföretaget redan investerat mer än 100 miljoner kronor för att reducera energiförbrukningen – men det egna kraftverket  som levererar ström till elnätet, överskottsvärme till tomaterna och CO2 till tomatplantorna drivs med naturgas som blir betydligt dyrare med de höjda klimatavgifterna. Enligt en intervju med Sydgrönt värms odlingen utanför Trelleborg med en koldioxid-neutral flisanläggning.

Berlingske visar i en annan artikel hur den danska tomatproduktionen fallit med 84 procent sedan 2000. Samtidigt har importen av tomater ökat med 71 procent.  Nederländerna pekas ut som lantbrukets Silicon Valley genom att ligga i framkanten med nya teknologiska landvinningar och är idag Europas exportör av tomater. Samma strategi gäller för Alfred Pedersen & Søn. För att kunna behålla tomatodlingen i Danmark och Sverige har företaget sedan lång tid tagit hjälp för att nyttja den teknologiska utvecklingen. Odlingen av tomatplantor sker numera på stenullsmattor som utvecklats i samarbete med danska Rockwool som idag säljer mattorna till trädgårdsmästerier i hela världen. När det gäller att separera CO2 från rökgasen i värmeverket har företaget tagit hjälp av det danska företaget Haldor Topsøe. Med hjälp av artificiell intelligens, big data och maskininlärning kan företagets datasystem styra utluftning, gardiner och vattning på det mest effektiva sättet. Satsningen på nya tomatsorter som passar dagens konsumenter och där ekologiska tomater idag utgör 40 procent av produktionen i Danmark har varit ytterligare ett sätt att utveckla familjeföretaget. Nu har de investerat i ett företag som utvecklar en robot som kan övertal delar av arbetet i växthusen. På Fyn finns ett stort kluster med robotföretag som gjort sig kända för nytänkande robotlösningar.

Den stora utmaningen för Mads Pedersen är nu att sluta använda fossila gränsen och bli energineutral innan 2025.

- Annons -

Nyheter

-Annons-