Inget nytt kapital till SAS från den svenska staten

Sverige kommer inte längre att stödja det krisdrabbade flygbolaget SAS med nytt kapital. Däremot är man villig att omvandla befintliga lån till aktiekapital som en del av den nya krisplanen. Det meddelade Sveriges näringslivsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) under en hastigt inkallad pressträff under tisdagsmorgonen.

SAS har länge gått med stora förluster, och under årets första halva har bolaget haft ett underskott på över 2,5 miljarder danska kronor. De senaste åren har Sverige, som äger 21,8 procent av aktierna, stöttat flygbolaget med över 8 miljarder svenska kronor.

Under våren har SAS presenterat en räddningsplan som bland annat innehåller minskade kostnader, att skaffa nytt kapital och att konvertera skulder till eget kapital.

Trots att Sverige inte kommer att tillföra nytt kapital till SAS kommer staten att medverka till att konvertera skulder till ägarkapital, vilket välkomnades av SAS i ett pressmeddelande.

Under pressträffen var Karl-Petter Thorwaldsson också tydlig med att den svenska staten inte längre ser sig som en långsiktig delägare i SAS, men han ville inte uttala sig om när man kommer att dra sig ur helt.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-