10.7 C
Malmo
onsdag, oktober 16, 2024

Dansk-svenskt kulturmöte på Sveriges ambassad ska leda till årlig konferens och analys

Bra att läsa

Att arbeta med nordisk kultur är som att gå in i ett nytt mentalt rum som samtidigt liknar något vi känner till. Lise Bach Hansen är kulturkurator på Den Sorte Diamant, Kungliga biblioteket i Köpenhamn, och hon berättade på torsdagen om sina upplevelser av att arbeta i grannlandet. Framför sig hade hon en publik på ett 50-tal personer från bland annat teater, opera, dans, popscen och bibliotek på båda sidor Öresund. De hade blivit inbjudna till Sveriges ambassad i Köpenhamn för ett rundabordssamtal om dansk-svenska kultursamarbeten i ett samarbete med Nordiska kulturfonden och Øresundsinstituttet.

Att Malmö nyligen anställt sin sjunde danska kulturchef såg Lise Bach Hansen som tecken på svenska kulturinstitutioner har modet att leta efter kompetens utanför de egna leden. Samtidigt leder det till att nya kontakter knyts. Hon pekade på Malmö Stadsteaters danska vd Kitte Wagner som genom att sända inbjudningar till sitt danska kontaktnät vidgat publiken över Öresund.

Kulturmötet på ambassaden leddes av Benny Marcel som är direktör för Nordiska kulturfonden. Samtalet vandrade mellan borden och handlade om allt från Kulturværftet i Helsingörs samarbete med The Tivoli Helsingborg om en gemensam popscen över Öresund till diskussioner om hur kultur försvunnit från agendan såväl inom Greater Copenhagen-samarbetet som i Interregs stödprogram och avsaknaden av storsatsningen på Kulturbron från de första åren med Öresundsbron. Rundabordssamtalet var upptakten på att samarbete med avsikten att skapa ett årligt dansk-svenskt kulturmöte där det ska presenteras en analys av hur kultursamarbetet mellan länderna utvecklas. (News Øresund)

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna