I Spanien har protester mot massturism ägt rum under den senaste tiden, till följd av konsekvenserna som massturismen har medfört i landet. En representant för Unesco varnar om att dessa protester kan komma att sprida sig till andra länder, såvida man inte försöker finna lösningar till problemet i grunden.
Tiotusentals människor har deltagit i protester i Spaniens populära turistdestinationer, enligt en artikel från The Guardian. Anledningen är att människor kräver att affärsmodellen bakom plattformar som AirBnb uppdateras, till följd av att bostadspriserna har stigit till graden att människor från dessa städer inte längre har råd att bo kvar. Protesterna har ägt rum i flera spanska städer, bland annat Málaga och Granada, men även på de spanska öarna Mallorca och Gran Canaria. Protesternas organisatörer uppger att det inte handlar om turism, utan att det handlar om att sträva efter mer balans i dessa områden. En representant för Unesco som ansvarar för ett projekt inom hållbar turism, instämmer med arrangörernas åsikt och uttrycker att det rör sig om att toleransen för turism inom dessa områden håller på att upphöra. Han menar att det i stället handlar om att återfå balansen inom dessa regioner. Spanien har slagit rekord i antal besökare år efter år på sistone, enligt en artikel publicerad av Reuters. Spanien är en populär turistdestination bland annat på grund av landets priser och sevärdheter. Turism har även varit ett väsentligt bidrag till landets ekonomi och den spanska ekonomiska tillväxten beräknas öka med två procent i år. Till följd av turismen har arbetslösheten minskat, men experter menar att det inte beräknas vara en hållbar ekonomisk tillväxt på lång sikt.
En annan artikel från The Guardian belyser att bostadsmarknadens prishöjningar har varit den primära faktorn bakom protesterna. På festdestinationen Ibiza har folk som arbetar där istället fått sova i husbilar och tält. I fallet med Ibiza, som under de senaste fem åren har präglats av en ökad turism som slutligen har bedömts vara “utom kontroll” på sistone, förklarar en person ur lokalbefolkningen hur turisterna har bidragit till en kaotisk bostadsmarknad. Det är inte enbart bostäder köpta av turister för att nyttjas som semesterbostäder och en ökad uthyrning av egendomar till turister som har bidragit till situationen. Med turisterna följer även diverse expansioner och en ökad tillgänglighet av tjänster inom turism och andra närliggande branscher, som restaurangbranschen. För att lyckas erbjuda en kvalitativ service och täcka alla tjänster så har Spanien även upplevt en migration till landet av säsongsarbetare utomlands. På grund av bristen på bostäder är det vanligt att se flera bosatta på Ibiza trängas i bostäder (enligt en av de bosatta är det vanligt att se upp till åtta personer dela på tre rum) med stigande hyror. Bristen på tillgängliga bostäder har orsakats av turismen på både direkta och mer indirekta sätt av vad som lyfts fram av artikeln från The Guardian.
Bostadsmarknadens situation kan kompliceras ytterligare när privata uthyrningar förekommer. En populär plattform för uthyrning bland turister, Airbnb, har tidigare fått kritik för att bland annat orsaka brist på tillgängliga bostäder, då lägenheter hyrs ut för att i senare led användas för uthyrning till turister. I en nyhetsrapportering av CBC News har förekomsten av 600 boenden för korttidsuthyrning i enbart 3 byggnader i Toronto uppdagats och väckt kritik och granskningen har bland annat lett till att fenomenet har namngivits “spökhotell”, då lägenheterna hyrs ut som om det vore ett hotell, men att uthyrningarna inte beskattas på det sättet. Företaget har även kritiserats för att underlätta för dessa korttidsuthyrningar och på så vis bidra till att boenden blir otillgängliga för personer som faktiskt behöver bosätta sig i regionen. Airbnb försvarade sig med att påstå att korttidsuthyrningar möjliggör för fler besökare att besöka staden och att det skulle innebära ökade intäkter till följd av en ökad andel besökare.
Dessvärre upphör inte problemet enbart med bostadsmarknaden. Om situationen inte förändras kan detta bara bli början på andra större problem. Bostadspriserna och de höga hyrorna riskerar att även påverka samhällets andra strukturer. Enligt en källa bosatt på Ibiza så undviker anställda inom offentlig sektor, däribland poliser, att ta sig till ön. Särskilt under sommaren, då det förväntas vara högsäsong för turismen, undviker poliser att omplaceras till Ibiza till följd av brist på tillgängliga bostäder. Detta belastar de andra anställda som är kvar i tjänst och riskerar att ha negativ påverkan på det polisiära arbetet överlag.
Med alla protester och en överblick av en allvarlig situation på bostadsmarknaden i Spanien, hur kan man undvika att det här inte händer i andra länder? En lösning som har tagits fram av andra länder med populära resmål bland turister innefattar bland annat en särskild skatt där turister exempelvis får betala mer per natt som de bor på hotell. Turismen har skattats i bland annat Paris under de olympiska spelen. De resterande lösningarna varierar från Greklands lösning att begränsa kryssningsfartyg till populära turistattraktioner som öarna Mykonos och Santorini till den italienska lösningen att få turister som har åkt till Venedig att betala en inträdesavgift under vissa dagar för att se staden.
Bianca M.- Info Express
E: hello@infoexpress.se
Källor:
“Tourism a boon for Spain’s economy but a bane for some locals”, Reuters, publicerad 2024-05-21
“Protests over mass tourism could spread beyond Spain, says Unesco official”, The Guardian, publicerad 2024-08-09
“‘It’s totally broken down’: tourism surge forcing Ibiza’s workers to live in car parks”, The Guardian, publicerad 2024-05-24
“Number of ‘ghost hotels’ in Toronto contributing to housing crisis, surging prices, critics say”, CBC News, 2023-10-15
“Mass tourism sparks rise in locals’ resentment”, Deutsche Welle, publicerad 2024-07-25