6000 blomsterlökar för att stärka den biologiska mångfalden i nordväst

Söndag 14 november kl 13-17 bjuds alla intresserade in till ett firande av biologisk mångfald i Helsingörs Nordvästra kvarter

Klimahave3000, som är hela Helsingörs demonstrationsträdgård med fokus på biologisk mångfald och permakultur, är startskottet för ett evenemang söndagen den 14 november, där man kan hjälpa till att plantera 6000 blomlökar i den biologiska mångfaldens namn.

Projektet ”Blichersvej – Grönt kvarter tillsammans” har fått de 6000 lökarna från Helsingörs kommun, som en del av Helsingörs deltagande i tävlingen ”Danmarks vildaste kommun”.

Blomlökarna ska planteras i området kring Blicherparken och klimatträdgården – till nytta för både boende och insekter i Nordvästra kvarteret.

Till glädje och till nytta

Ordförande i Blicherparken, Poul Jensen, som också är ledamot i föreningens gröna kommitté, välkomnar initiativet som även kommer att sätta färg på området när blommorna ser fram emot våren.Som bostadsrättsförening är vi givetvis måna om att blomlökarna bidrar till att försköna vårt område, men vi vill också hjälpa till att slå ett slag för den biologiska mångfalden.

– Så i grönnämnden är vi helt redo att kavla upp ärmarna den 14 november, säger han.

Klimahave3000 invigdes i augusti 2020 och enligt Poul Jensen märks det redan i området att det blivit fler livsmiljöer för insekter och smådjur.

– I Blicherparkens små trädgårdsbitar såg vi många fler bin och insekter surra runt i somras än tidigare. Jag tror att detta beror på Klimahave3000. Med de nya blomlökarna får vi förhoppningsvis ännu fler boplatser och ännu mer liv i trädgårdarna, säger Poul Jensen.

En långsam vandring

Dagens program börjar med en promenad över Esrumvej i Teglstrup Hegn, där konstnären Maria Tauber Wiese tar deltagarna på en ”långsam” vandring. På vägen berättar hon om den natursyn som råder i ett av världens största och viktigaste ekosystem, Amazonas, där hon också bor. Sedan 2016 har Maria Tauber Wiese arbetat för att främja och stärka människans koppling till naturen – i Peru och Danmark.

Det finns även möjlighet till brasor i Klimahave3000, samtidigt som glödlampan runt Blichersvej.

Registrering

Det är gratis att delta, men anmälan till vandring måste göras på tel 2531 3619 eller spp03@helsingor.dk

Arrangemanget är en del av Helsingörs kommuns deltagande i tävlingen ”Danmarks vildaste kommun” och är ett samarbete mellan Klimahave3000, Gang i Nordvest , Boligselskabet Boliggården, NSPV och Helsingörs kommun.

Program

Kl. 13-14.30: Långsam vandring med Maria Tauber Wiese
Kl. 14.30-17: Brasa i Klimahaven3000 och lökplantering på olika platser runt Blichersvej

Mötesplats: Klimahave3000 på Nordvestskolen, Blichersvej 121 Helsingør

Källa: Hälsngör kommun

- Annons -

Nyheter

-Annons-