onsdag, oktober 4, 2023

Svensk polis bildar utredningsgrupp efter stenkastning mot danska bilar på E65 på väg till Ystad och Bornholm

Från väg E65, som går mellan Malmö och Ystad och där många danskar färdas för att sedan ta färjan över till Bornholm, rapporteras om upprepade attacker med stenkastning mot danskregistrerade bilar. På tisdagen hade polisen tagit emot över 40 anmälningar. Polisen har nu bildat en särskild utredningsgrupp och uppmanar den som blir utsatt att stanna bilen och ringa 112. Bornholms Passagerforening tipsar nu sina medlemmar på Facebook om alternativa färdvägar mellan Malmö och Ystad.

Totalt har över 40 polisanmälningar inkommit från danskar som har blivit utsatta för stenkastning mot sitt fordon på E65. Det rör sig ”i 99 procent av fallen” om danskregistrerade bilar som har träffats, uppger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen, till News Øresund.

– En sammantagen bild hittills är att stenarna har uppfattats komma lite från sidan och träffat i sidan på fordonet och på sidorutorna. Det är ovanligt att de har träffat på framrutan, säger Ewa-Gun Westford.

Ett undantag var däremot den danske bilist som den 19 maj blev träffad av en sten genom framrutan och sedan i ansiktet så att han ådrog sig omfattande skador och fick uppsöka sjukhus.

Polisen har nu satt samman en särskild grupp som ska utreda händelserna, och man uppmanar alla som får stenar kastade mot sitt fordon att anmäla det direkt.

– Det är jätteviktig att anmäla det i efterhand om man blir utsatt. Och om man känner att något hårt träffar bilen så ska man direkt stanna och ringa 112, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, till News Øresund.

En annan gemensam nämnare för merparten av fallen är att de har skett mellan Skurup och Ystad och för bilar som kört i östlig riktning. Incidenterna har skett sedan i april. I fredags hade polisen bara tagit emot fyra anmälningar med stenkastning på E65, men efter att ha gått ut med en uppmaning om att få fler att anmäla brotten, har över 40 anmälningar kommit in. Facebook-gruppen Bornholms Passagerforening tipsar i ett inlägg om alternativa vägar att köra mellan Malmö och Ystad.

- Annons -

Nyheter

-Annons-