Stort svenskt stödpaket för skenande priser på drivmedel och el

Under måndagen presenterade den svenska regeringen ett omfattande stödpaket som följd av ökade priser på drivmedel och el. Stödpaket på 14 miljarder kronor innehåller bland annat sänkt skatt på bensin och diesel, ekonomisk kompensation till alla bilägare och förlängd elpriskompensation.

Sveriges inflation är på den högsta nivån på 30 år, visade nya siffror från Statistiska centralbyrån under måndagen. Samma dag presenterade finansminister Mikael Damberg (S) ett stort stödpaket med syfte att mildra de ekonomiska effekterna av höjda drivmedels- och elpriser för svenskarna. Mikael Damberg var tydlig med att kriget i Ukraina kommer att få ekonomiska konsekvenser i Sverige en tid framöver.

– Hushållen kommer att behöva räkna med högre priser. Vi måste bli oberoende av att importera fossila bränslen från utlandet och alla som har råd att ställa om borde göra det nu, sa han under måndagens pressträff.

I paketet, som totalt omfattar 14 miljarder kronor, föreslår regeringen fem åtgärder på kort sikt och tre på lång sikt. På kort sikt ska skatten på både bensin och diesel sänkas mellan juni och oktober i år, vilket väntas leda till att priset sänks med 1,30 kronor per liter. Redan tidigare har regeringen beslutat om en sänkning av drivmedelsskatten med 0,50 kronor per liter.

En ny drivmedelskompensation på maximal 1 500 kronor kan betalas ut till alla som äger en bil och elpriskompensationen, som innebär att hushåll med höga elkostnader får ekonomisk ersättning, förlängs i södra och mellersta Sverige.

Regeringen satsar ytterligare pengar för att den svenska bilflottan ska elektrifieras och därmed kan privatpersoner som köper en elbil fortsatt få 70 000 kronor i kompensation. Ytterligare en åtgärd är att bostadsbidraget, som betalas ut till speciellt utsatta hushåll, temporärt höjs.

På lång sikt ska bland annat dagens reseavdrag, som innebär att man kan göra avdrag för resekostnader till och från jobb i deklarationen, ersättas av en skattereduktion som baseras på avståndet mellan jobb och hem och som väntas komma att omfatta fler personer.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-