måndag, juli 15, 2024

H22 City Expo avslöjar programmet – innovationsshow, smarta möten och folkfest under 35 dagar

Från 30 maj till 3 juli bjuder Helsingborg in världen till H22 City Expo – en internationell stadsmässa och innovationsshow med över 350 programpunkter. Några hittar du här. Resten på h22cityexpo.se.

H22 City Expo samlar närmare hundra officiella partners förutom forskare, samhällsaktörer, hållbarhetshjältar, organisationer och invånare i utforskandet av morgondagens smarta och hållbara städer.

Dessutom bjuds på en 35 dagar lång folkfest med ett brett utbud av hackathons, workshops, guidade turer, experiment, kultur, musik, mat och underhållning för alla.

Här följer ett axplock ur det omfattande programmet på över 350 inslag. Hela programmet återfinns på h22cityexpo.se:

 • Urban Future: Den 1-3 juni kommer Europas största evenemang för hållbara städer till H22 City Expo. 108 borgmästare och representanter från 72 städer i 28 länder kommer att delta.
 • Urban Brilliance: Den 30 maj-2 juni visar ett antal av Europas mest hållbara städer som till exempel Valencia, Storköpenhamn och Linz upp banbrytande innovationer som kan hantera globala utmaningar på lokal nivå.
 • H22 Arena: Under demokratifestivalen, 13-16 juni, förvandlas Hamntorget i Helsingborg till en nationell öppen arena för politiker, ministrar, representanter från civilsamhälle, näringsliv, akademi och intresseorganisationer för att diskutera framtidens hållbara och omtänksamma städer.
 • Rymden: Missa inte den unika planetgatan på Sundstorget. Och lyssna på de spännande talarna, och kanske någon astronaut, på H22 Arena.
 • Framtidens smaker: Den prisbelönta kocken Daniel Berlin är ansvarig för hela H22 City Expos matkoncept och H22 Gastronomy Zone på Henry Dunkers plats. Här bjuder Berlin in till möten med Niklas Ekstedt, Frida Ronge, Nicolai Nörregaard bland många andra kända nationella och internationella kocknamn. Det blir också workshops, provningar och samtal om vad som pågår inom gastronomin i Norden.
 • DM: är en ny typ av marknadsplats med bland annat odling kopplad direkt till mat där idéerna kommer från de boende i området Drottninghög. Ikea står bakom projektet DM,Do More.
 • Havoteket: Lär dig mer om livet i havet på Havoteket, en prototyp av en spännande framtida lärmiljö som fokuserar på hållbarhetsfrågor.
 • RecoLab: Stadens utvecklingsanläggning RecoLab består av ett unikt avloppsvattensystem som separerar tre avloppsflöden. Helsingborgs stadsförnyelsekvarter Oceanhamnen är först i världen med att testa det innovativa systemet i full skala. Besök den hypermoderna anläggningen som kommer att invigas under H22 City Expo.
 • Konstgjort rev: Som i en marin park kan du se och uppleva de små fiskarna och de böljande tångskogarna från kajkanten.
 • Framtidens hem: I Magasin 405 i Helsingborgs gamla hamnområde utforskar Ikea hemmet i olika livssituationer. I magasinet finns också en food court och till och med en dansbana.
 • ReCreate: Forskare och näringsliv samarbetar i det internationella forskningsprojektet ReCreate för att hitta lösningar för cirkulärt byggande i betong. De första resultaten presenteras under H22 City Expo.
 • SilviaBo: En ny typ av hem unikt designad för att möta utmaningarna med åldrande och demensrelaterade sjukdomar. Modellhus är öppna för besökare för första gången under H22 City Expo.
 • Musik på toppnivå: The Sounds är den första gruppen någonsin som gör livekonsert på toppen av Kärnan. Publiken kan se spelningen från marknivå i Slottshagen. Högtalare och storbildsskärm bidrar till en upplevelse för livet.
 • Barnens superhjältar: Möt de fyra superhjältarna som rör sig i staden under Expon. Var och en av dem representerar ett av de fyra elementen. Och varför inte besöka en helt ny lekplats där Helsingborgs barn, stadens alldeles egna lekplatsexperter, kom fram till att djungeltema var det rätta.
 • Toner från vattentornet: I Helsingborgs vattentorn, ritat av Gert Wingårdh, tolkar tjugofyra olika ljudkanaler vattnets musik i en mäktig ljud- och ljusinstallation för att lyfta fram färskvattens betydelse i en tid när tillgång till vatten har blivit en akut fråga för många människor på jorden.
 • Arkitektur, form och design: Parapeten påminner oss om H55 och blir en kreativ arena för arkitektur, form och design under hela Expon. Fokus är samtal om arkitektur. En nytolkning av Per Fribergs legendariska pergola visas tillsammans med en lekfull paviljong och en utställning om trä som byggnadsmaterial och identitetsbärare. Ung Svensk Form 2022 är på plats, och en återblick på den konstindustriella bostadsmässan H55 finns i utställningsform.
 • Skogen: I Oceanhamnen bjuder Ikea in kreativa unga människor från hela världen till ett stort experiment. Det tillfälliga experimentet Skogen ska visa hur människor kan interagera med naturen genom nya innovativa idéer.
 • Vetefält mitt i staden: Konstnären Daniel Segerberg anlägger ett vetefält ute på en pir, mitt i staden. Verket Från ax till limpa på Pixlapiren lyfter frågor om förlorad åkermark till följd av städers expansion genom att fysiskt återföra åkermark till staden. Samtidigt utgör konstinitiativet ett cirkulärt medskapande när vetet skördas och blir till lokal öl eller pizzadeg hos lokala aktörer.
 • Nytt elvägsystem: Sveriges näst största containerhamn testar ett nytt högteknologiskt elvägskoncept från svenska Elonroad. Teknik kan utforskas av besökare på plats i hamnen under Expon.
 • Vera Park: En innovativ industripark och testbädd för miljörelaterade lösningar. En ny biokolanläggning är under uppbyggnad och kommer att vara öppen för besökare under H22 City Expo.

Relaterade länkar

- Annons -

Nyheter

-Annons-