lördag, december 2, 2023

Stora delar av biltrafiken lamslogs i Danmark – åkare i landsomfattande protest mot ny kilometerskatt

Flera danska åkerier är arga över en ny kilometerskatt, och under måndagen genomfördes en landsomfattande protestaktion genom att lastbilar blockerade motorvägspåfarter och andra vägar. Aktionen startades av en grupp som kallar sig Vejskatskomiteen (Vägskattskommittén, red.) och planerades i facebookgruppen Opråb (Upprop, red.). Arrangörerna tog efter ett möte med polisen själva avstånd från demonstrationen efter att ha fått reda på att den klassades som olaglig.

Bakgrunden till ilskan är en ny kilometeravgift för lastbilar som förhandlats fram av den danska regeringen tillsammans med SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Den börjar gälla från 2025 och beräknas på hur mycket koldioxid de släpper ut. För en dryg månad sedan parkerade runt 100 åkerier sina lastbilar utanför Christiansborg i protest mot förslaget.

Kritiken av förslaget delas av arbetsgivarorganisationerna Dansk industri och Dansk erhverv, som dock tagit avstånd från demonstrationen. Även arbetsgivarorganisationen DTL Danske vognmænd, som säger sig förstå frustrationen, tar avstånd från protesten och menar att medlemmar som ändå genomför den kan riskera uteslutning.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-