Söndagen den 14 januari får Danmark en ny kung i Frederik X

Det var under sitt årliga nyårstal som Danmarks drottning Margrethe II – kusin till Sveriges kung Carl XVI Gustaf – oväntat meddelade att hon skulle abdikera den 14 januari, på dagen 52 år sedan hon tillträdde. Danmark kommer då att få en ny kung i kronprins Frederik, som blir kung Frederik X. Det är första gången på nästan 900 år som en dansk regent lämnar posten i livet.

För de många danskar som varje år tar del av “dronningens nytårstale” kom det som en chock då hon plötsligt meddelade att hon skulle abdikera. Men inte bara folket blev överraskade. Även drottningens barn – kronprins Frederik och prins Joachim – ska ha blivit orienterade bara tre dagar innan, skriver Berlingske. Statsminister Mette Frederiksen ska ha behövt skriva om sitt nyårstal, då även hon och andra centrala politiker inte fått reda på det förrän några dagar innan.

Kung Frederik X firas med vagnsfärd och niofaldigt leve

När kronprins Frederik blir kung och prinsessan Mary blir drottning på söndag den 14 januari kommer det att föregås av både vagnsfärd och ett niofaldigt leve på balkongen på Christiansborgs slott i Köpenhamn, där statsministern kommer proklamera tronskiftet – men han kommer inte få någon krona på huvudet, skriver Danmarks Radio. När Danmark avskaffade enväldet och införde grundlagen 1849 avskaffade man samtidigt den ceremonien. I dag plockar man bara fram kronan när en regent dör, och då läggs den på kistan, vilket senast hände när Margrethes far Frederik IX dog 1972.

Även utan kungakrona kommer det att bli ett fullspäckat program på söndag. Det danska hovet har publicerat programmet på sin hemsida. Bland annat kommer det att skjutas salut från Batteriet Sixtus, då 3 gånger 27 skott ska avlossas. Dagen efter tas kungen och drottningen emot av landets politiker i Folketinget.

Kronprinsparet Mary och Frederik träffades under OS i Sydney 2000

Kronprinsessan Mary, som på söndag blir drottning Mary, föddes 1972 i Tasmanien i Australien. Paret träffades under OS i Sydney 2000, då hon hette Mary Donaldson. 2003 förlovade de sig, och gifte sig året efter i Københavns domkirke.

Mary har gjort sig känd bland annat för sitt arbete för att förebygga och bryta social isolering, bland annat genom arbetet med Mary Fonden. I Tasmanien kommer det under bröllopet att flaggas med danska flaggor på officiella byggnader, rapporterar DR.

Paret har fyra barn: prins Christian, prinsessan Isabella, prinsessan Josephine och prins Vincent.

På söndag blir prins Christian kronprins. Prinsen fyllde 18 förra året och bjöd in 200 ungdomar från hela Danmark. Foto: Dennis Stenild

Christian blir kronprins

Prins Christian, som förra året fyllde 18, kommer på söndag att bli kronprins. Sin födelsedag firade han bland annat genom att bjuda in 200 18-åringar från hela landets kommuner, Grönland och Färöarna.

Den 14 juni i fjor avgav han en förklaring om att följa grundlagen, vilket innebar att han formellt kunde utpekas som riksföreståndare, något som innebär att han kunde ta över som regent om kungen till exempel skulle befinna sig utomlands. Men även om drottning Margrethe II på söndag abdikerar kommer hon att kunna insättas som riksföreståndare om kungen eller kronprinsen har förhinder. Det skriver Ritzau.

I juli i fjor meddelande Kungahuset att prins Christians huvudprioritet kommer att vara att färdigställa sin gymnasiala utbildning och först när han fyller 21 år i högre grad ingå i officiella sammanhang samt ta del av en årlig ersättning (årpenge).

Första kvinnliga monarken sedan Kalmarunion 

Drottning Margrethe II meddelade i sitt nyårstal att hon abdikerar den 14 januari. Hon har då suttit i 52 år på tronen. Foto: Per Morten Abrahamsen

Det var inte givet att Margrethe skulle bli drottning. Hon föddes 1940 och var äldst av tre systrar, men det var inte förrän 1953 som Danmarks grundlag ändrades och gjorde det möjligt även för kvinnor att ärva den danska tronen. Men redan 1376 fick Danmark – och sedermera hela Skandinavien (i praktiken hela Norden) – sin första kvinnliga monark i unionsdrottningen Margrethe I, som styrde som förmyndare för sin son Olof.

Under studier i London träffade drottning Magrethe II sin blivande man, den franske greven och diplomaten Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat, som efter giftermålet 1967 blev kort och gott prins Henrik. Paret fick två barn, kronprins Frederik och prins Joachim.

Prins Henrik gick bort 2018.

Spekulationer om svenske kungens framtid

Varken det svenska eller det brittiska hovet kommer att närvara vid det danska tronskiftet, skriver Ritzau. Det svenska hovets informationschef Margareta Thorngren säger till TT att tronskifte av tradition är en “nationell angelägenhet”.

Den danska drottningens abdikation har gett upphov till spekulationer om huruvida den svenske kungen Carl XVI Gustaf ska avgå. Enligt hovexperter som SVT har pratat med har det funnits en “osynlig pakt” mellan de skandinaviska regenterna att inte abdikera. Drottningens beslut kan därför komma att påverka de skandinaviska statscheferna, menar hovexperterna.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-