Datalagen träder i kraft: vad det betyder för dig

EU:s datalag träder i kraft i dag och förbättrar tillgången till data på EU:s marknad för privatpersoner och företag. Under de senaste åren har Internet of Things drivit på snabb tillväxt i mängden data där ute. De nya reglerna kommer att uppmuntra användningen av uppgifter och se till att de delas, lagras och behandlas med full respekt för EU:s regler. 

Oavsett om du är en medborgare eller ett företag, kommer dessa nya regler att förbättra våra liv på många sätt. Till exempel: 

  • Priserna för eftermarknadstjänster och reparation av smarta enheter kommer att vara lägre. Om din smarta klocka till exempel går sönder kan du nu begära att alla reparationstjänster, som kan vara billigare än klocktillverkaren, får tillgång till data. Tidigare kunde endast tillverkaren komma åt dina data. 
  • Det kommer att finnas nya möjligheter att använda tjänster som bygger på tillgång till data. Om du har maskiner från olika tillverkare kan du nu få skräddarsydda råd från ett företag som samlar in data från de olika maskinerna. Hittills har varje maskins data låsts av tillverkaren. Detta kan vara användbart hemma, så att du kan ansluta din termostat med din trädgård skjul. 
  • Bättre tillgång till data som samlas in eller produceras av en enhet. Till exempel, din bar ägare vill servera bättre kaffe, och kaffebryggare företaget vill förbättra sin produkt. Tidigare kunde bara företaget få tillgång till de data som produceras av maskinen för att utforma nästa generations kaffebryggare, men barägaren kunde inte få tillgång till information som vattentemperaturen. Datalagen klargör att båda parter har tillgång till all data som samlas in av maskinen. 

Datalagen gör det också möjligt för den offentliga sektorn att få tillgång till och använda data som innehas av den privata sektorn för att hjälpa till att hantera offentliga nödsituationer, såsom översvämningar och skogsbränder. Det kommer också att skydda europeiska företag från oskäliga avtalsvillkor i datadelningsavtal, så att småföretag kan delta mer aktivt på datamarknaden. 

Datalagen börjar gälla i EU om 20 månader, den 11 september 2025. 

Källa: Europeiska kommissionen

- Annons -

Nyheter

-Annons-