Skånetrafiken höjer biljettpriserna för resor över Öresund

Från och med den 1 februari höjs priset för en enkelbiljett med tåg över Öresundsbron med 12 kronor och periodbiljetten för 30 dagar blir 50 kronor dyrare. Det står klart efter beslut i Region Skånes kollektivtrafiknämnd i slutet av förra veckan.

Det var i fredags som Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne klubbade igenom de sedan tidigare föreslagna höjningarna av Skånetrafikens biljettpriser. För resenärerna över Öresund innebär det exempelvis följande prisökningar:

  • Enkelbiljett via Öresundsbron justeras med 12 kronor
  • Periodbiljett 30 dagar via Öresundsbron justeras med 50 kronor
  • Enkelbiljett via färja Helsingborg-Helsingör justeras med 12 kronor
  • Periodbiljett 30 dagar via Helsingborg-Helsingör justeras med 80 kronor

Bland annat höjs enkelbiljetten Malmö-Köpenhamn med närmare tio procent till 135 kronor och periodbiljetten på samma sträcka med cirka två procent till 2 395 kronor. En enkelbiljett Lund-Helsingör ökar med närmare tio procent till 137 kronor och periodbiljetten med cirka fyra procent till 1 925 kronor.

Även biljettpriserna för tåg och buss inom Skåne justeras. Enkelbiljetter för resor i Skåne höjs med mellan 3 och 10 kronor och 30-dagarsbiljetterna med mellan 55 och 110 kronor.

Bakom höjningen finns ökade kostnader under förra året och krav på en budget i balans.

– Vi är många som väljer att resa kollektivt i Skåne. Varje månad ser vi en ökning av resor med såväl buss som tåg. Vi står inför ett läge där vi inte vill dra ner på trafik utan tvärtom satsa så att fler kan resa kollektivt, säger Patrik Engfors, pris- och affärsansvarig på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

De nya priserna träder i kraft den 1 februari i år. Prisjusteringen kopplas till förändringen i konsumentprisindex 2022 som fastställs av Statistiska centralbyrån, SCB.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-