Inflationen i Danmark sjunker för andra månaden i rad – samtidigt fortsätter inflationen uppåt i Sverige

Prisnedgångar på el, bensin och livsmedel var starkt bidragande till att dansk inflation fortsatte att minska i december. Där föll inflationen från 8,9 till 8,7 procent. I Sverige steg elpriserna med 29 procent i december samtidigt som inflationen steg till rekordhöga 12,3 procent.

Inflationsutvecklingen går åt olika håll i Öresund. Efter toppen på 10,1 procent i oktober, har den danska inflationen nu minskat två månader i rad. I december uppgick inflationen, mätt som KPI, till 8,7 procent jämfört med samma månad i 2021 – en minskning från 8,9 procent i november. Det visar nya siffror från Danmarks Statistik. Det är främst prisnedgångar på el, bensin och livsmedel som bidrar till den fortsatta inflationsnedgången i Danmark. Samtidigt steg kärninflationen, d.v.s. Inflationen exklusive energi och livsmedel, jämfört med november. Kärninflationen uppgick till 6,7 procent jämfört med samma månad 2021, vilket är en ökning jämfört med novembersiffran, då kärninflationen var 6,0 procent i Danmark.

Stigande elpriser bidrar till rekordhög svensk inflation

Omvänt fortsatte inflationen i Sverige uppåt i december. Mellan november och december, steg inflationen, mätt som KPI, från 11,5 till 12,3 procent, enligt nya siffror från SCB. Återigen är det de stigande elpriserna som främst bidrog till att inflationen fortsatte att stiga i Sverige. Elpriserna steg med nästan 29 procent mellan november och december, medan livsmedelspriserna steg för trettonde månaden i rad, om än marginellt med 0,9 procent. De svenska elpriserna steg med drygt 45 procent under hela 2022, vilket utgjorde ett stort bidrag till inflationstakten, skriver SCB.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-