Personalbrist skapar långa köer i säkerhetskontrollen på danska och svenska flygplatser

Den senaste tiden har danska och svenska medier rapporterat om stora förseningar vid säkerhetskontrollerna vid bland annat Köpenhamns flygplats i Kastrup och Stockholms flygplats Arlanda.

Peter Krogsgaard, kommersiell direktör vid Köpenhamns flygplats uppger till TV2/Lorry att flygplatsen sedan januari anställt 400 nya medarbetare och att det tar tid för upplärning, utbildning och säkerhetskontroll. Därför väntas fortsatt köbildning vid säkerhetskontrollen under den närmaste tiden.
Situationen är likartad på Stockholms flygplats Arlanda rapporterar Dagens Nyheter och anger samma anledning – brist på utbildad och säkerhetsgodkänd personal. Enligt Lena Johansson, regionchef på Avarn Security, som ansvarar för bemanningen av säkerhetskontrollen på Arlanda, kommer det periodvis vara tufft under sommaren. Det tar minst en månad att bli godkänd för att jobba i säkerhetskontrollen på Arlanda.
– Vi har inga möjligheter att anställa eller påbörja en internutbildning innan prövningarna är gjorda. Många hoppar då av på grund av väntetiden. Vi tappar personal längs med vägen, säger Lena Johansson till Dagens Nyheter.
I Danmark uppges dock handläggningstiden för säkerhetsprövningen ha dragits ned till tre veckor.

- Annons -

Nyheter

-Annons-