tisdag, juli 23, 2024

Nytt rekord för utländska direktinvesteringar i Sverige

Förra året gjordes utländska direktinvesteringar i Sverige till ett värde av 512 miljarder svenska kronor vilket är ett historiskt rekord. Det är nästan tre gånger så mycket som under 2021 då investeringarna uppgick till 178 miljarder. Det framgår av statistik från Business Sweden och som rapporteras av den svenska nyhetsbyrån TT.

Den kraftiga ökningen av utländska direkteinvesteringar i Sverige går mot den globala trenden som pekar nedåt skriver TT. Enligt Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren är det inte bara den svaga svenska kronkursen som ligger bakom utvecklingen. Inte heller är det investeringsklimatet i Sverige som enligt Business Swedens senaste mätning uppgår till 3,6 på en femgradig skala vilket betecknas som godkänt men utan spets.

Lena Sellgren menar istället att det är Sveriges “innovationsvänliga näringsliv” och att landets företagen ligger långt framme inom digitalisering och grön omställning som lockar hit det utländska kapitalet.
– Miljöteknik, digitala lösningar och energieffektivisering lyfts fram i våra enkätundersökningar. Där är vi starka, säger Lena Sellgren till TT och tillägger att hon räknar med att de utländska direktinvesteringarna kommer att bromsa in under 2023-2024 såväl i Sverige som globalt.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-