Nu byggs gemensam polisstation på norsk-svenska gränsen – ska stå klar 2025

Efter ett svenskt regeringsbeslut kan spaden sättas i jorden för det som ska bli den första gemensamma norsk-svenska polisstationen, som ska placeras på riksgränsen vid Morokulien, på gränsen mellan Eda kommun i Sverige och Eidskog kommun i Norge. Det skriver Justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

Polisstationen placeras på ett ”strategiskt läge” mellan Oslo, Karlstad och Stockholm, där det sker omfattande gränshandel, transporter och arbetspendling, skriver departementet vidare. Det blir första gången Sverige delar polisstation med ett annat land.

Tidigare har danska och svenska polisen samarbetat i Gränscenter Öresund i Kastrup, som kom till 2020 efter ett danskt initiativ. Gränscentret var ett danskt underrättelse- och analyscenter med svenskt deltagande. Efter en omorganisation i den danska polisen 2022 lades Gränscentret under National enhed for særlig kriminalitet, och ingen svensk personal jobbar kvar. Gränscenter Öresund går att läsa mer om Øresundsinstituttets senaste samarbetsanalys State of the Region.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-