måndag, januari 30, 2023
Annons

Malin skolade om sig till nytt yrke – med jobbgaranti

Efter 20 år i butiksbranschen ville Malin Rosberg prova något nytt. Nu går hon bygg- och anläggningsprogrammet och kommer inte ha några problem att hitta jobb.

Med säker hand styr Malin Rosberg ”paddan” som trycker ihop underlaget.

– Man ”paddar” för att det ska bli stabilt så att man inte får sättningar, säger Malin som praktiserar som anläggare på Drift & Underhåll hos Peab.

Efter 20 år som möbelsäljare kände Malin att hon inte gav sitt bästa längre.

– Jag var inte lika tillmötesgående mot kunderna längre och kände att jag ville ta i och jobba fysiskt. Först tänkte jag bli plattsättare, eftersom jag är intresserad av inredning och ville designa badrum, men då jobbar man bara inomhus och jag vill vara ute.

Malin googlade och hittade bygg- och anläggningsprogrammet på Rönnowska av en slump.

– Jag insåg att detta verkligen var något jag ville göra. Och här får man lära sig allt om anläggning – allt! Som anläggare kan du jobba med allt från stensättning, skötsel av trädgårdar, dränera hus och bygga bryggor till att anlägga E4:an.

Efter några veckor i skolan fick Malin praktik hos Peab. Nu anlägger hon en park.

– Utbildningen är på gymnasienivå och inte svår. Minst 15 procent är praktik. Men nu är jag ute en stor del av tiden och läser parallellt. Jag har blivit väl omhändertagen av lärare och på praktikplatsen och har fått många bra kontakter.

Malin är ensam tjej både i klassen och på Peab.

– Visst kan jobbet vara tungt. Att lägga kantsten 300 meter och sedan tillbaka är väldigt tungt även om vi har maskiner till hjälp. Och ibland är det ösregn och blåst men man är ju klädd därefter. Jag vill vara en förebild för mina döttrar; en 16-årig dotter som vill bli fysioterapeut och en femåring – som vill bli stensättare som mamma.

I februari 2021 tar Malin examen. Efter examen går hon som lärling i tre år och får sedan ett yrkesbevis. Under hela lärlingstiden har hon lön, som höjs vartefter. Den som tar sina studier seriöst på bygg- och anläggningsprogrammet har garanterat ett jobb direkt efter examen.

– Branschen skriker efter anläggare, säger läraren Marlene Norring. Det kommer att finnas jobb i många år framåt.

– Jag ångrar mig inte en sekund. Det här är rätt. Men jag önskar att jag hade gått en praktisk linje tidigare. Stensättning kan jag nu men rörläggning verkar också kul, säger Malin Rosberg.

Läs mer om yrkesutbildningar här.

- Annons -

Nyheter

-Annons-