Kaffe med mjölk kan ha en antiinflammatorisk effekt

Kan något så enkelt som kaffe med mjölk ha en antiinflammatorisk effekt på människor? Ny forskning från Köpenhamns universitet tyder på detta. En kombination av proteiner och speciella antioxidanter fördubblar immuncellernas antiinflammatoriska egenskaper. Forskarna hoppas på att kunna undersöka hälsoeffekterna på människor.

När främmande ämnen som bakterier och virus kommer in i kroppen svarar immunförsvaret med att skicka ut vita blodkroppar och kemiska ämnen för att skydda kroppen. Den reaktionen kallas för inflammation och uppstår exempelvis om man överbelastar senor och muskler och finns vid sjukdomar som ledgångsreumatism.

I människokroppen och i växter, frukter och grönsaker finns en grupp antioxidanter som kallas polyfenoler. Inom livsmedelsindustrin används de för att bromsa oxidation och kvalitetsförsämring av livsmedel, så att en härsken och oönskad smak undviks. Det är också känt att polyfenoler är hälsosamma för människor, eftersom de på liknande sätt bidrar till att minska så kallad oxidativ stress i kroppen, som ofta orsakar inflammation.

Men det finns fortfarande mycket vi inte vet om polyfenoler. Och få studier har undersökt vad som händer om polyfenoler reagerar med andra molekyler som proteiner i maten innan vi konsumerar den.

I en ny studie har forskare från Institutionen för Livsmedelsvetenskap i samarbete med forskare från Institutionen för veterinär- och husdjursvetenskap vid Köpenhamns universitet undersökt hur polyfenoler beter sig när de kombineras med aminosyror, som är byggstenarna i proteiner. Och resultatet visar sig vara förvånansvärt bra.

”I studien visar vi att när en polyfenol har reagerat med en aminosyra så har polyfenolen en extra hämmande effekt på inflammation i immunceller. Därför är det naturligt att föreställa sig att detta också skulle kunna ha en gynnsam effekt på inflammation hos människor. Vi måste nu undersöka det här vidare, till en början på djur, och sedan hoppas vi att vi kan få forskningsmedel för att undersöka det även på människor, säger professor Marianne Nissen Lund från Institutionen för livsmedelsvetenskap, som har ansvarat för studien.

Dubbelt så bra på att bekämpa inflammation
För att undersöka den antiinflammatoriska effekten av att kombinera polyfenoler med proteiner utsatte forskarna immunceller för en artificiell inflammation. Vissa av cellerna fick olika doser av polyfenoler som hade reagerat med en aminosyra, medan andra bara fick polyfenoler i samma doser. Det fanns också en kontrollgrupp som inte fick något tillsatt.
Och här observerade forskarna att immuncellerna med kombinationen av polyfenoler och aminosyror var dubbelt så bra på att bekämpa inflammationen som de celler som bara hade fått tillsatta polyfenoler.

”Det är intressant att vi nu har observerat den antiinflammatoriska effekten i cellexperiment, och det har naturligtvis bara gjort oss mer intresserade av att förstå de specifika hälsoeffekterna, så nästa steg blir att undersöka effekterna på djur”, säger docent Andrew Williams från institutionen för veterinär- och husdjursvetenskap vid Hälsovetenskapliga fakulteten, som också har medverkat i studien.

Finns i kaffedryck med mjölk
Forskarna har i tidigare studier visat att polyfenolerna binder till proteiner i t.ex. köttprodukter, mjölk och öl. I en annan ny studie testade de om molekylerna även binder till varandra i en kaffedryck med mjölk, eftersom kaffebönan är full av polyfenoler, medan mjölk är rik på proteiner.

”Våra resultat visar att reaktionen mellan polyfenoler och proteiner även förekommer i vissa kaffedrycker med mjölk som vi har undersökt. Faktum är att reaktionen går så snabbt att den är svår att undvika i alla livsmedel vi hittills undersökt”, säger Marianne Nissen Lund.

Därför är det också rimligt att tänka sig att reaktionen och den eventuellt gynnsamma antiinflammatoriska effekten också uppstår när vi blandar ihop andra livsmedel bestående av proteiner, frukt och grönsaker i köket, bedömer forskaren.

– Jag skulle tro att det uppstår en liknande reaktion mellan polyfenoler och aminosyror i till exempel en kötträtt med grönsaker eller en smoothie, om man ser till att ha med lite protein, till exempel mjölk eller yoghurt, säger Marianne Nissen Lund.

Inom industrin och i forskningsvärlden har man fått upp ögonen för polyfenolernas stora plus. Det är därför vi arbetar med hur vi kan tillsätta polyfenoler till mat i rätt mängd för att uppnå bästa kvalitet. Även i detta sammanhang visar de nya forskningsresultaten något positivt:

”Eftersom vi människor inte kan absorbera särskilt mycket polyfenol åt gången, pågår det för närvarande mycket forskning om att kapsla in polyfenoler i proteinstrukturer för att förbättra deras upptag i kroppen. Och det tyder på att denna strategi har den extra fördelen att den förbättrar de antiinflammatoriska effekterna av polyfenolerna, säger Marianne Nissen Lund.

Forskningen finansierades av Danmarks Frie Forskningsfond och utfördes i samarbete med Dresdens tekniska universitet i Tyskland.

Info Express
Källa: Köpenhamn universitet

Studien har precis publicerats i Journal of Agricultural and Food Chemistry .

- Annons -

Nyheter

-Annons-