onsdag, oktober 4, 2023

Svensk inflation sjönk i januari för första gången sedan i juli – men kärninflationen fortsatte uppåt

Nu viker också inflationstakten i Sverige. I januari sjönk den årliga inflationstakten från 12,3 till 11,7 procent mätt enligt KPI.

”Elpriserna sjönk med 27,4 procent den senaste månaden, vilket också bidrog till att inflationstakten gick ned från december till januari”, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Förutom lägre elpriser bidrog också lägre priser på kläder, möbler och transport till den minskande månadsförändringen. På ett år har elpriserna stigit med över 21 procent samtidigt som livsmedelspriserna har ökat med 20,4 procent i Sverige.

Men trots en nedgång i den totala inflationen, fortsatte inflationen rensat för energi, den så kallade kärninflationen, att stiga i januari. Inflationen exklusive energi steg till 8,7 procent i januari jämfört med 8,4 procent i december, vilket var mer än vad marknaden hade räknat med. En bekymmersamt hög siffra enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

”Livsmedelspriserna stiger kraftigt och det smittar i sin tur restaurangbranschen. Det är bekymmersamt eftersom det är den sortens inflation som Riksbanken kan påverka. Energipriserna är lite vad de är och de sätts i omvärlden. Att energipriserna faller har mer att göra med att de var väldigt höga för ett år sedan”, säger hon i en kommentar till TT.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-