lördag, december 2, 2023

Inflationen i Danmark sjunker under 1 procent – lägsta nivån sedan februari 2021

Dansk inflation fortsätter att falla. I september uppgick den till endast 0,9 procent jämfört med samma månad 2022, visar nya siffror från Danmarks Statistik. Det är den lägsta inflationstakten sedan februari 2021 då inflationen var 0,6 procent. Septembersiffran är också betydligt lägre än de 2,4 procent som noterades i augusti.

Den lägre inflationen i september jämfört med augusti berodde främst på prisförändringar på el, gas och sommarhusuthyrning. En stor del av den stora minskningen beror också på så kallade baseffekter som innebär att dagens prisökningar nu jämförs med förra årets kraftiga prisuppgångar, vilket därmed dämpar årstakten.

– Förklaringen till den låga inflationen är först och främst att vi hela tiden jämför priserna med vad de var för ett år sedan, och i september förra året betalade konsumenterna mycket höga priser på el och framför allt gas. Det är inte så mycket en fråga om att det är billigare sedan förra månaden, utan att det har blivit mycket billigare sedan förra året, säger Las Olsen, chefsekonom i Danske Bank, i en kommentar till tidningen Børsen.

Den så kallade kärninflationen, som inte räknar med energi- och råvarupriser, sjönk på årsbasis från 4,2 till 3,7 procent.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-