Militärt experiment i Norrland går ruskigt fel i ny spänningsroman

Ingenting är så farligt som sanningen.

Men det hindrar inte polisen Amanda Wreede, som tänker avslöja ett hemligt militärt experiment som gått fel. Vad är det som döljer sig i de norrländska skogarna i Jerk Schuitemas spänningsroman Den som göms i snö ?

Bakgrunden till handlingen hittas i den verksamhet som i det fördolda pågår i skogarna i norra Sverige. I största hemlighet utvecklar militären nya vapenslag. Jag ställde mig frågan: Vad skulle hända om någon råkade komma i vägen? säger Jerk Schuitema.

Till vardags är Jerk Schuitema filmskapare, men har för tillfället lämnat sitt vanliga medium för att skriva spänningsromanenDen som göms i snö. En passande titel för en historia som börjar när vintern slutar i Gällivare, där författaren själv växt upp.

– För 150 år sedan bodde här ingen. För 100 år sedan hade det flyttat hit 10 000 människor från alla håll och kanter. Den mixen av människor idéer och traditioner, utslängda i en svår miljö skapar egensinniga karaktärer och mycket aktivitet. Om inte annat för att överleva. En bra och spännande grogrund för historier, förklarar Jerk vad som fått honom att förlägga handlingen i boken till hans uppväxtmiljö.

Efter att under många år ha vistats i andra delar av världen, för att bland annat arbeta och utbilda sig till filmproducent, återvände Jerk Schuitema för 20 år sedan hem till Gällivare. Det är också hit som polisen Amanda Wreede kommer i hans berättelse. Amanda har tillfälligt flytt sitt jobb på narkotikaroteln i Stockholm, medan en utredning om misshandel pågår mot henne.

Samtidigt – i början av maj – tinar en naken, död man fram efter vintern i skogarna utanför Gällivare. Några dagar senare följer en människokropp med vårfloden och fastnar i gallret till kraftverkets vattenintag. Det mesta talar för att det rör sig om ett självmord och en olyckshändelse. Men när två bilar kort därefter krockar och exploderar inser polisen i Gällivare att något inte stämmer. Och det verkar finnas ett samband med de två kropparna.

Tillsammans med utredningsgruppen på Gällivarepolisen upptäcker Amanda snart att händelserna har militära kopplingar. Men kan det verkligen vara den svenska militären som ligger bakom, eller finns där utländska intressen inblandade? Någon tycks dessutom vara beredd att göra vad som helst för att tysta Amanda och hennes kollegor.

Den som göms i snö är en intelligent och explosiv spänningsroman om de hemligheter och lögner som samhället bevarar, ”allt för medborgarnas bästa”.

– Denna bok är den första av tre planerade i serien Papegojan, och kommer från ett projekt som jag skapade för TV4 men som aldrig blev genomfört. Karaktärerna ville däremot inte lägga sig ner och dö. Då jag fick tid mellan filmprojekt, tog jag och strukturerade om serien till tre böcker. Sedan var det bara att skriva, berättar Jerk.

I den här bokserien får läsaren följa polisen Amanda Wreede utreda kriminalfall som bit för bit tvingar henne att blottlägga sitt eget förflutna. Förträngda minnen från en barndom full av obehagliga sanningar tynar sakta fram.

Temat i serien behandlar lögnen – att alla, individer såväl som organisationer, försöker dölja det ofördelaktiga.

– Min målsättning är att få dela med mig av mina historier, äventyr och hopljugna sanningar, för både stora och små, och förhoppningsvis skicka med dem någonting tänkvärt på vägen, säger Jerk Schuitema.

 

Mer om boken

I början av maj tinar en naken död man fram i skogarna utanför Gällivare. Några dagar senare följer en människokropp med vårfloden och fastnar i gallret till kraftverkets vattenintag. Det mesta talar för att det rör sig om ett självmord och en olyckshändelse. När två bilar kort därefter krockar och exploderar inser polisen i Gällivare att de har haft lite bråttom – det verkar finnas ett samband med de två kropparna. Handlar det egentligen om en stoppad terrorattack?

Amanda Wreede jobbar på narkotikaroteln i Stockholm, men efter en anmälan om misshandel flyttas hon till Gällivare under tiden utredningen mot henne pågår. Tillsammans med utredningsgruppen på Gällivarepolisen upptäcker hon snart att händelserna har militära kopplingar. Men kan det verkligen vara den svenska militären som ligger bakom, eller finns där utländska intressen inblandade? Någon tycks dessutom vara beredd att göra vad som helst för att tysta Amanda och hennes kollegor. Vad är det egentligen som döljs i de norrländska skogarna?

Den som göms i snö är en explosiv spänningsroman om samhällets hemligheter och lögner, ”allt för medborgarnas bästa”.

Jerk Schuitema är filmskaparen som drivs av att få dela med sig av sina historier och äventyr. Den som göms i snö är hans andra bok och första delen i serien Papegojan. Vi får följa polisen Amanda Wreede utreda kriminalfall som sakta tvingar henne att blottlägga sitt förflutna. Förträngda minnen från en barndom full av obehagliga sanningar tinar sakta fram.

Annons