Idag får skånska gränspendlare tillgång till gratis snabbtest för covid-19 – men bara en gång

Klockan sju på måndagsmorgonen inleddes den första verksamheten med gratis snabbtest för covid-19 avsedda för skånska Öresundspendlare som inte är danska medborgare. Men det är bara första testet som är gratis i Skåne. Sedan räknar regionen med att gränspendlarna testar sig gratis i Danmark. Region Skåne har tecknat avtal med det privata testföretaget Scantest som nu erbjuder gratis snabbtest till gränspendlare från sina lokaler vid parkeringen vid Emporia och Hyllie Station. Ytterligare privata testaktörer väntas inom kort teckna avtal med Region Skåne enligt ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet är dock endast det första testet gratis, därefter förväntar sig Region Skåne att gränspendlarna nyttjar den danska möjligheten till fria covid-19 test. Såväl det första fria testet i Skåne som de fortsatta testerna i Danmark kräver att man kan uppvisa ett danskt CPR-nummer, vilket alla som arbetar i Danmark får. Det fria skånska snabbtestet kräver även ett intyg från arbetsgivaren i Danmark.

Sedan den 9 januari och fram till den 7 februari har Danmark infört skärpta gränsregler som innebär att gränspendlare från Skåne och övriga regioner i södra och västra Sverige kan visa upp ett negativt covid-19 test som är högst en vecka gammalt för att de ska släppas in i Danmark. Danska medborgare behöver inte visa upp något test, de kommer alltid in i hemlandet.

De skärpta danska inresereglerna har som utgångspunkt att gränsen är stängd men med några undantag. För invånarna i gränsregionerna Skåne, Blekinge, Halland, Västra Götaland och Schleswig Holstein gäller speciella regler som innebär att personer som har jobb i Danmark, bor i Danmark eller uppfyller vissa andra särskilda krav tillåts resa in om de kan uppvisa ett högst en vecka gammalt negativt covid-19 test. Invånare som bor i dessa gränsregioner som inte uppfyller de särskilda kraven tillåts också resa in i Danmark men då måste de visa upp ett högst 24 timmar gammalt smittest. För personer från andra länder och som inte bor i gränsregionerna tillåts endast inresa om de kan uppvisa ett dygnsfärskt smittest. Godstransporter är i huvudsak undantagna från kraven på att uppvisa smittest.

- Annons -

Nyheter

-Annons-