Efterlängtad gemensam laddare blir verklighet 2024

  • En enda laddare för alla mobiler och surfplattor – bra för miljön och konsumenterna
  • USB-C blir nya standarden för bärbara enheter och erbjuder laddning och dataöverföringar av hög kvalitet
  • Kunder ska kunna välja om de vill köpa sin nya enhet med eller utan laddare

Efter Europaparlamentets godkännande kommer konsumenterna i EU snart bara att behöva en enda laddare för sina enheter.

I slutet av 2024 måste alla mobiler, surfplattor och kameror som säljs i EU ha en USB-C-kontakt. Från och med våren 2026 gäller detta även bärbara datorer. Den nya lagen, som antogs av Europaparlamentet på tisdagen med 602 röster för, 13 röster emot och 8 nedlagda röster, är en del av en större EU-insats för att minska elektroniskt avfall och ge konsumenterna möjlighet att göra mer hållbara val.

Enligt de nya reglerna behöver konsumenterna inte längre en ny laddare varje gång de köper nytt, eftersom de kommer att kunna använda en enda laddare för en stor mängd små och medelstora bärbara elektroniska enheter.

Oavsett tillverkare måste alla nya mobiltelefoner, surfplattor, digitalkameror, hörlurar och headset, handhållna videospelskonsoler och bärbara högtalare, e-läsare, tangentbord, möss, bärbara navigationssystem, öronsnäckor och bärbara datorer som är uppladdningsbara med trådbunden kabel, med en strömtillförsel på upp till 100 watt, utrustas med en USB-C-kontakt.

Alla enheter som stöder snabbladdning kommer nu att ha samma laddningshastighet, vilket gör att användarna kan ladda sina enheter lika snabbt med vilken kompatibel laddare som helst.

Stöd till teknisk innovation

I takt med att trådlös laddning blir allt vanligare måste EU-kommissionen harmonisera kraven på interoperabilitet senast i slutet av 2024 för att undvika negativa konsekvenser för konsumenterna och miljön. Detta gör också att vi blir kvitt så kallad teknisk inlåsning, där en konsument blir beroende av en enda tillverkare.

Bättre information och valmöjligheter för konsumenterna

Särskilda etiketter ska upplysa konsumenterna om laddningsegenskaperna hos nya enheter och göra det lättare för dem att se om deras befintliga laddare är kompatibla. Köparna kommer också att kunna göra ett välgrundat val om huruvida en ny laddare verkligen behövs till den nya enheten.

De nya kraven leder till större återanvändning av laddare och hjälper konsumenterna att spara upp till 250 miljoner euro varje år på onödiga nya laddare. Slängda och oanvända laddare står för cirka 11 000 ton elektroniskt avfall årligen i EU.

Citat

Föredragande Alex Agius Saliba (S&D, Malta) hade det här att säga: ”Den gemensamma laddaren kommer äntligen att bli verklighet i Europa. Vi har väntat mer än tio år på dessa regler, och vi kan äntligen lämna det nuvarande överflödet av laddare i det förflutna. Denna lag gör det möjligt att utveckla innovativa laddningslösningar i framtiden, och det kommer att gynna alla – från frustrerade konsumenter till vår sårbara miljö. Detta är svåra tider för politiken, men vi har visat att EU inte har slut på idéer eller lösningar för att förbättra livet för miljontals människor i Europa samt inspirera andra delar av världen att följa efter.”

Presskonferens

På torsdagen den fjärde oktober klockan 14.30 kommer föredraganden att informera journalister om resultatet av den slutliga omröstningen i plenum och om nästa steg. Klicka här för mer information om presskonferensen.

Nästa steg

Rådet måste formellt godkänna direktivet innan det kan offentliggöras i EU:s officiella tidning. Det träder i kraft 20 dagar efter offentliggörandet. Medlemsländerna kommer då att ha tolv månader på sig att införliva reglerna, och tolv månader därefter måste de tillämpa dem. De nya reglerna gäller inte produkter som har släppts ut på marknaden före det datum reglerna börjar tillämpas.

Allmän bakgrund

Under det senaste årtiondet har Europaparlamentet upprepade gånger efterlyst en gemensam laddare. Trots försök att samarbeta med elektronikbranschen för att få ner antalet laddare har sådana frivilliga åtgärder inte gett några konkreta resultat för EU:s konsumenter. Lagstiftningsförslaget lades slutligen fram av EU-kommissionen den 23 september 2021.

Källa: Europaparlamentet

- Annons -

Nyheter

-Annons-