Danskt vaccinpass är inte giltigt vid resa in i Sverige

Färdigvaccinerade danskar kan inte resa in i Sverige endast på den bakgrund att de är fullt vaccinerade, som färdigvaccinerade svenskar som ska till Danmark kan. Fortfarande gäller att man ska visa upp ett negativt covid-19-test som är högst 48 timmar gammalt vid den svenska gränskontrollen. Inresereglerna gäller i nuläget till den 31 maj.

En dansk resenär berättade förvånat för TV2 Lorry att hon inte släpptes in i Sverige på väg till den egna sommarstugan trots att hon hade med sig sitt danska coronapass som visade att hon var vaccinerad mot covid-19. För inresa i Danmark räcker detta för att komma in i landet. Så är det inte i Sverige.

Svenska polisen bekräftar för News Øresund att danskt vaccinpass, som visar att full vaccinering mot covid-19 har genomförts, inte är ett giltigt intyg för att resa över gränsen till Sverige. Oavsett om man är färdigvaccinerad eller har haft smittan tidigare är det ett högst 48 timmar gammalt covid-19-test som gäller för EU och EES-medborgare vid inresa.

– Att uppvisa ett negativt covid-test är det som gäller, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid svenska polisen till News Øresund.

Arbetspendlare eller studerande ska kunna visa upp ett negativt test som är högst en vecka gammalt. Ett par undantag från kravet om negativt test finns, till exempel om man är boende i Sverige eller vid trängande familjeskäl.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-