Danskarna röstade ja till att ta bort undantaget för EU:s försvarssamarbete

66,9 procent av danskarna röstade igår ja till att ta bort det undantag som Danmark har haft för EU:s gemensamma säkerhetspolitiska och försvarsmässiga samarbete. Det innebär att Danmark nu kan delta i det europeiska samarbetet om försvar och säkerhet.

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, var mycket tillfreds med röstresultatet.
– När det igen är krig på vår kontinent så kan man inte vara neutral. I kväll har Danmark skickat en mycket, mycket viktig signal till Putin och våra allierade, sa Mette Frederiksen (S) enligt DR efter valresultatet blev känt.

De flesta av partierna i Folketinget har rekommenderat ett ja i folkomröstningen. 65,8 procent av de röstberättigade danskarna röstade vid valet. Det är enligt DR det näst lägsta valdeltagandet vid en folkomröstning kring EU.

Fakta: Danmarks undantag i EU-samarbetet

Sedan danskarna röstade nej till Maastrichtfördraget om utökat EU-samarbete 1992 förhandlades det fram fyra undantag i samarbetet, det så kallade Edinburgh-avtalet, som danskarna röstade ja till i 1993. Danmark deltar därför inte i de delar av EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik som gäller försvaret, inte kring rättsliga och inrikes frågor och inte i Euro-samarbetet. Det sista undantaget gällde unionsmedborgarskapet som Danmark ville säkra inte skulle ersätta det nationella medborgarskapet. Något som alla EU-länder har varit eniga om och undantaget gäller därför alla EU-länder och inte bara Danmark.
Undantagen kan enligt ett politiskt avtal i Folketinget enbart tas bort efter en majoritet av danskarna har röstat för det i en folkomröstning. Två gångar har det varit sådana omröstningar. I september 2000 röstade danskarna nej till att införa euron och december 2015 röstade de nej till en ordning där det skulle vara möjligt för Danmark att välja från fall till fall om de ville delta i samarbetet kring rättsliga och inre frågor. Nu har danskarna alltså röstat ja till att ta bort undantaget för det försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet. 

Källa: News Øresund / Folketinget/EU-Oplysningen

- Annons -

Nyheter

-Annons-