Danmark höjer beredskapen efter fler gasläckor vid Nord Stream 1 och 2 – seismologer registrerade två explosioner

30 seismologiska mätstationer i Sverige registrerade kraftiga undervattenssprängningar i samma område som det på måndagen uppstod tre läckor på ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Det rapporterar Sveriges Television. Det är det Svenska nationella seismiska nätverket som noterade två sprängningar och där den ena hade en magnitud på 2,3. Den första explosionen registrerades kl 02.03 natten mot måndagen och den andra klockan 19.04 på måndagskvällen. Det är inte bekräftat om explosionerna har orsakat gasläckorna.

Det danska Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har bekräftat att det finns tre läckor i gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2, skriver TV2/Bornholm. Det finns två läckor på gasledningen Nord Stream 1 nordost om Bornholm och en läcka på Nord Stream 2 sydost om Bornholm. Enligt en anonym källa från de tyska myndigheterna kan de tre läckorna bero på attacker. Detta rapporteras av den tyska tidningen Tagesspiegel, som återges av TV2/Bornholm, gasläckorna kan ha orsakats av en attack. “Vi kan inte föreställa oss ett scenario som inte inbegriper en riktad attack”, säger källan. Rysslands president Putins talesman, Dmitrij Petrov, uppger enligt Ritzau till Reuters att det är för tidigt att dra några slutsatser av läckorna men kan inte utesluta att läckorna orsakats av sabotage.

Statsminister Mette Frederiksen, som just nu är i Polen, vill inte utesluta att det kan handla om sabotage av rörledningarna uppger Danmarks Radio. Danmark har skickat fregatten Absalon mot Bornholm för att övervaka området och se till att civila fartyg inte seglar in i gasmolnet, säger Mads Korsager, försvarskorrespondent på Danmarks Radio.

Ingen av de båda rörledningarna är i drift, men det finns gas i rörledningarna som kan få konsekvenser för miljön runt Bornholm. Den danska energimyndigheten har beslutat att el- och gassektorn ska gå upp på varningsnivå och befinner sig nu på orange, vilket är den näst högsta nivån och innebär att sektorns företag ska vara medvetna om sina anläggningar.

Källa: News Øresund

Föregående artikel
Nästa artikel
- Annons -

Nyheter

-Annons-