söndag, juni 4, 2023
Annons

Vår sköra demokrati

Under de senaste åren har det allt oftare hörts varningar om att demokratin i världen är hotad. I flera länder, även i Europa, har oberoende medier fått allt svårare att verka, auktoritära ledare tar kontroll över domstolarna och det görs inskränkningar i de mänskliga rättigheterna. Men skulle det kunna hända även här i Sverige? Hur skyddad är egentligen vår demokrati?

– Det kan ske ganska snabba förändringar i dagens samhälle för att väljarna är mer rörliga och mer benägna att rösta på nya partier. I många länder ser vi hur populistiska partier får större makt. Det gäller att då ha ett demokratiskt system som är berett på det och kan försvara sig själv, säger Patrik Bremdal, docent i konstitutionell rätt vid juridiska institutionen.

Han ser inget uppenbart hot mot den svenska demokratin i dag, men en riksdagsmajoritet som skulle vilja göra inskränkningar i våra grundlagsskyddade rättigheter skulle relativt lätt kunna göra det. Det enda som krävs är två riksdagsbeslut med ett val emellan.

­– När man tittar på de här länderna där man ser att demokratin har gått bakåt så sker det ju inte över en natt, utan det är små steg för steg som det här sker. Då gäller det att ha en bromskloss, en konstitutionell beredskap. Där kan jag tycka att vi kanske i Sverige har en konstitution, eller en grundlag, som inte riktigt har de här bromsklossarna som man kanske skulle behöva om det kom liknande attacker som vi har sett i andra länder, säger Patrik Bremdal.

Källa: Uppsala universitet

- Annons -

Nyheter

-Annons-