onsdag, juni 19, 2024

Sverige skalar upp vaccinationstakten – ger nu en halv miljon doser i veckan

I Sverige är optimismen stor att vaccineringen ska ta fart på allvar. Vaccinationstakten har redan ökat och i förra veckan gavs närmre en halv miljon vaccindoser mot covid-19 i Sverige, enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Organisationen uppger att uppemot 700 000 vaccinationsdoser kan delas ut under de kommande veckorna, baserat på prognosen för vaccinleveranser.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström berättar i en intervju med DN att landet har gått in i en fas då vaccinationstakten tagit ordentlig fart.

– Nu kommer vi att ligga på över en halv miljon doser per vecka fram till sommaren och sedan fortsätter vi på den nivån också under sommaren. Jag hade hoppats att vi skulle ha nått lite längre med de äldre, men vi ligger enligt plan, säger han till DN.

Hittills har 28,4 procent av befolkningen över 18 år i Sverige fått minst en vaccindos medan i Danmark har 21,9 procent fått den första dosen. I Danmark har en något större andel blivit färdigvaccinerade – 10,4 procent jämfört med 9 procent i Sverige.

Orsaken till de kraftigt ökade leveranserna av vaccin till Sverige är att både Pfizer och Moderna har skalat upp sina produktionskapaciteter, menar Bergström. I Danmark togs den 14 april beslutet att stoppa vaccinationerna med vaccinet från Astra Zeneca, medan Sverige har valt en mellanväg där endast personer över 65 år ges Astra Zenecas vaccin.

- Annons -

Nyheter

-Annons-