Sverige sänder vapen till en krigszon för första gången på 83 år

Danska och svenska regeringarna kommer, likt många europeiska länder, att skicka vapen och skyddsutrustning till stöd för Ukraina i kriget mot Ryssland. Den senaste gången som Sverige skickade vapen till ett land i krig var för 83 år sedan, till stöd för Finland när de attackerades av Sovjetunionen under andra världskriget år 1939. I Danmark har en sådan åtgärd inte skett i modern tid, sa statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens på söndagen.

Den svenska riksdagen röstade på måndagen igenom att Sverige ska leverera 5 000 pansarskott av modell 86, 135 000 fältransoner, 5 000 skyddsvästar och 5 000 hjälmar till den ukrainska armén. Totalt uppgår det till ett värde av 400 miljoner kronor. Dessutom ska ytterligare 500 miljoner kronor skickas i direkt stöd till det ukrainska försvaret. Senaste gången som Sverige skickade vapen till ett land i krig var 1939 då Sverige gav stöd till Finland under det finska vinterkriget. Vänsterpartiet var det enda parti som röstade emot förslaget, med hänvisning till det regelverk för vapenexport till aktiva krigszoner som finns.

Danmark meddelade på söndagen om att 2 700 axelburna pansarvärnsraketer kommer att skickas till Ukrainas militär. Dessutom skickas ett mobilt sjukhus, 2 000 skyddsvästar och 700 första hjälpen-väskor till landet. Det har inte skett i modern tid att Danmark har skickat vapen till en konfliktzon, sa statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens på söndagen, enligt Danmarks Radio. Det fanns en bred enighet i Folketinget för åtgärderna, enligt DR.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-