Sverige inför nya restriktioner från 23 december – endast sittande gäster tillåts på nattklubbar och restauranger

Sverige inför nya restriktioner för att begränsa smittspridningen, meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en presskonferens på tisdagen. Alla som kan rekommenderas nu att arbeta hemifrån. Dessutom tillåts endast sittande gäster på restauranger och serveringsställen samt vid offentliga tillställningar inomhus med fler än 20 personer, vilket innebär att nattklubbar och konserter i princip tvingas stänga ner under jul- och nyårshelgen. Till skillnad från i Danmark så håller dock bibliotek, museer, biografer, teatrar och konsthallar öppet. De nya restriktionerna gäller från den 23 december. Det rapporterar SVT.

De nya restriktionerna innebär att alla som kan arbeta hemma, bör göra det. Dessutom införs krav om att hålla avstånd i butiker, på köpcentrum och platser för kultur- och fritidsverksamhet, som t.ex. gym, med tio kvadratmeter per person. I restauranger och på serveringsställen gäller krav på minst en meters avstånd mellan sällskap. På restauranger, barer och serveringsställen tillåts bara sittande gäster och på offentliga tillställningar med fler än 20 personer tillåts bara sittande i publiken.

– Det innebär i praktiken att det inte blir något nattklubbsfestande på juldagen eller nyårsafton, sa statsminister Magdalena Andersson på presskonferensen, enligt SVT.

De nya restriktionerna kan komma att utökas från julafton med att utländska medborgare som reser in i Sverige, och inte kan uppvisa vaccinationsbevis eller bevis på genomgången infektion, måste visa ett PCR-test som är högst 48 timmar gammalt, istället för tidigare 72 timmar, skriver SVT.

I Danmark inleddes en delvis nedstängning av kulturlivet från och med i söndags, med en nedstängning av bibliotek, konsthallar, Tivoli, kulturhus, teatrar, med flera, men i Sverige håller kulturlivet öppet fortsättningsvis. Regeringen har ännu inte satt något slutdatum för de nya restriktionerna.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-