måndag, juli 15, 2024

Sverige gör undantag för Öresundspendlare och transitresor till Bornholm när 48-timmarsregel för covid-test införs 28 december

När Sverige den 28 december skärper inresereglerna och kräver ett maximalt 48 timmar gammalt negativt covid-19-test vid all inresa till Sverige oavsett vaccinationsstatus görs undantag för gränspendlare och gränsstudenter som istället kan testa sig en gång i veckan och visa upp ett vaccinationsintyg mot covid-19. Undantag från 48-timmarsregeln görs även för danska transitresor genom Skåne på väg mellan Bornholm och övriga Danmark. Det meddelar den svenska regeringen på sin hemsida. För danskar som äger fritidshus i Sverige och för andra som inte omfattas av undantaget kan det dock bli svårt att resa in i Sverige eftersom det för närvarande är kötid för covid-19-tester i Danmark samt långa svarstider.

Behovet av undantag vid beslut om inreserestriktioner var något som togs upp vid ett dansk-svenskt ministermöte i Köpenhamn den 1 september. Nu gör både Danmark och Sverige undantag för bl.a. gränspendlare. I ett pressmeddelande skriver Øresundsbro Konsortiet att de ser positivt på det svenska beslutet om undantag för gränspendlare och transitresor till Bornholm. Konsortiet menar dock att det kan bli svårt för deras övriga danska kunder att åka till Sverige mellan jul och nyår. Det kan bland annat röra sig om de danskar som äger ett fritidshus i Sverige. “För de som inte är undantagna testkravet krävs ett PCR-test, som är max 48 timmar gammalt, vilket i praktiken innebär att gränsen stängs för dem från den 28 december. I dagsläget är det nämligen svårt i Danmark att få tid för en PCR-test med kort varsel och svarstiderna är långa”, skriver konsortiet.

– Vi har full förståelse för behovet av att stoppa smittspridningen, men för tusentals personer i Öresundsregionen är det avgörande att Øresundsbron är öppen för de många människor som har ett liv och arbete på båda sidorna av bron. Det gäller allt från pendlare som bor, arbetar och studerar i regionen till de som reser till och från Bornholm. Därför ser vi mycket positivt på att det finns flera undantag i dagens beslut om PCR-test vid inresa, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbro Konsortiet, i en kommentar.

Efter tisdagens köbildning vid Öresundsbron betalstation i Lernacken i samband med att Sverige införde krav på att visa upp coronapass vid inresa meddelar Øresundsbro Konsortiet att de är i löpande dialog med den svenska polisen för att förbättra situationen. De fokuserar nu på att öppna ett snabbspår för pendlare, svenska medborgare och godstransporter. Samtidigt uppmanas alla som kan att undvika att köra över bron i rusningstid. På brons hemsida finns en köindikator som visar väntetiden i betalstationen.

- Annons -

Nyheter

-Annons-