Svensk strejk sprider sig i Norden: rad av sympativarsel mot Tesla – och dansk pensionsfond säljer sitt aktieinnehav i företaget

Svenska IF Metalls strejk mot Teslas svenska dotterbolag TM Sweden har gått in på sin sjätte vecka. Nu varslar fackförbund i Danmark, Norge och Finland om sympatikonflikter med biljätten. Bland annat kommer Danmarks största fackförbund 3F Transport, som motsvarar det svenska Transportarbetareförbundet och organiserar hamnarbetare och chaufförer, vägra ta emot eller transportera Teslas bilar som ska till Sverige från den 19 december, rapporterar danska TV2. Dessutom slopar pensionsfonden PensionDanmark sitt aktieinnehav i företaget, rapporter Danmarks Radio.

Sedan tidigare har nio andra svenska fackförbund vidtagit sympatiåtgärder. Bland annat har LO-förbundet Transport och Svenska Hamnarbetarförbundet satt in en blockad mot Teslas bilar i svenska hamnar.

Det har gjort att Tesla i stället lastat av dem bland annat i Danmark, uppger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall till svenska TT.

Det danska varslet innebär att hamnarbetare och chaufförer i Danmark från den 19 december inte kommer att ta emot eller transportera Teslas bilar som ska till Sverige.

– Även om man är en av de rikaste i världen, kan man inte bara ha sina egna regler. Vi har en del avtal på arbetsmarknaden i Norden, och dem måste man hålla om man vill göra affärer här, säger 3F Transports ordförande Jan Villadsen till TV2.

Pensionsfonden PensionDanmark, där Jan Villadsen sitter i styrelsen, gick också ut med att man slopar sitt aktieinnehav i företaget på runt 400 miljoner danska kronor, rapporterar Danmarks Radio. Normalt sett försöker fonden utöva “aktivt ägarskap” och påverka företag inifrån, enligt Jan Villadsen. Han menar dock att det i fallet Tesla inte är möjligt och att fonden därför måste sälja sina aktier.

Den 6 december gick även det norska facket Fellesförbundet ut med bojkott för transport av Teslabilar till Sverige genom Norge, om inte TM Sweden tecknar avtal innan den 20 december, skriver Dagens Arbete. Fellesförbundet är Norges största fackförbund inom den privata sektorn och har medlemmar i industri, transport, bilverkstäder och hamnar.

– Det är för tidigt att säga vilka konkreta åtgärder vi kommer att vidta för att stödja strejken i Sverige. Detta är en tydlig signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Tesla genom Norge. I så fall kommer det att bemötas med åtgärder och vi kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att få detta att fungera, säger fackbasen Jørn Eggum till DA.

Under torsdagen den 7 december kom beskedet att finska AKT, som är bil- och transportbranschens arbetarförbund och organiserar hamnarbetare, inleder en blockad av transporten av Teslas bilar den 20 december. Då slutar de stuva och nedmontera biljättens bilar som är tänkta att transporteras till Sverige, skriver Svenska yle.

Tesla har inte kommenterat vare sig 3F Transports eller Fellesförbundets varsel. Däremot har Teslas vd Elon Musk tidigare kallat strejken för “sinnessjuk” och förklarat att han motsätter sig hela idéen med fackföreningar. Den 5 december skickade Tesla också ut ett pressmeddelande om att företaget öppnar ett nytt Tesla-center i Jönköping, som ska öka servicegraden ”markant” i området, skriver Dagens Industri.

Fakta: IF Metalls strejk grundar sig i Teslas vägran att teckna kollektivavtal

IF Metall började strejka den 27 oktober i år, efter att Tesla avvisat ett förslag om att teckna kollektivavtal, något de förhandlat om sedan 2017. Först gällde strejken endast verkstadsarbetare på Teslas servicecenter, men den 3 november utökades den till andra bilverkstäder, som inte ska serva Teslabilar.

Sammantaget rör det om runt 130 anställda verkstadsarbetare. Hur många som faktiskt strejkar är omtvistat. Tesla har själva hävdat att över 90 procent av de anställda fortfarande jobbar, en siffra som tillbakavisas av IF Metall. Enligt IF Metall organiserar förbundet över hälften av alla anställda bilmekaniker på Tesla. 

Förutom IF Metall har nio andra fackförbund vidtagit sympatiåtgärder. Transport och Hamnarbetarförbundet blockerar lastning av Teslabilar i svenska hamnar, Fastighets blockerar Tesla när det gäller städning, Elektrikerna blockerar reparation i lokaler och av laddstationer, Målarna blockerar lackeringsarbete på över 100 verkstäder, Byggnads blockerar byggarbete, Musikerförbundet stoppar viss musik i Teslabilar och Seko och ST blockerar post och paket till Tesla.

Det sistnämnda har fått Tesla till att stämma Postnord och Transportstyrelsen för att bilföretaget hindras från att få sina registreringsskyltar med posten. Fallen ska nu avgöras i Solna tingsrätt respektive Göta hovrätt.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-