Så används munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten rekommenderar från 7 januari att alla som är över 16 år använder munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Region Skåne har tagit fram en film som visar hur använder munskydd på ett säkert sätt.

Det är viktigt att använda munskydd på rätt sätt för att de ska ha effekt. Händerna måste alltid desinfekteras när man sätter på och tar av munskyddet.

Region Skåne har tillsammans med Smittskydd Skåne tagit fram en kort film om hur man använder munskydd på rätt sätt. Filmen kommer att rulla på Skånetrafikens skärmar inom kort.

Det här gäller kring munskydd i kollektivtrafik:

När: Vardagar mellan klockan 7–9 samt 16–18. Från och med den 7 januari 2021 och tillsvidare.

Vem: Födda 2004 och tidigare. Det vill säga personer från gymnasieåldern och uppåt.

Hur: Munskyddet tas på innan påstigning och tas av efter att man klivit av.

Det är resenärerna som ansvarar för att ha munskydd med sig när de åker kollektivt. Skånetrafiken kommer inte att dela ut munskydd ombord på bussar och tåg. Det finns dock möjlighet att hämta ut munskydd på Skånetrafikens kundcenter mot uppvisande av giltig biljett.

Undvik onödiga resor

Det är fortfarande viktigt att hålla avstånd och att stanna hemma om man har symtom. Region Skåne fortsätter att uppmana alla som bor och vistas i Skåne att undvika onödiga resor i kollektivtrafiken. Jobba hemifrån om det är möjligt och res på andra sätt – till exempel gå eller cykla.

Läs mer om hur man reser säkert på skanetrafiken.se och om rekommendationen av munskydd på folkhalsomyndigheten.se.

- Annons -

Nyheter

-Annons-