Region Hovedstaden, Københavns kommune och Frederiksbergs kommune kräver nu giltigt coronapass för alla anställda

Genom en ny lag som Folketinget med stor majoritet röstade igenom förra veckan har nu arbetsplatser rätt att kräva ett giltigt coronapass av sina anställda. Bland de som är först ut med att nyttja lagen är Region HovedstadenKøbenhavns kommune och Frederiksbergs kommune och därmed förpliktigas nu över 100 000 anställda att visa upp coronapasset för att få komma till jobbet. Det uppger Berlingske och TV2 Lorry.

Redan i veckan infördes det obligatoriska coronapasset för anställda i Københavns kommune och Frederiksbergs kommune. Region Hovedstaden börjar med kravet på måndag.

I Frederiksbergs och Københavns kommune kommer coronapasset bland annat att kontrolleras genom stickprov, framförallt bland medarbetare som jobbar nära personer som är extra sårbara för covid-19. Om man dyker upp på arbetet och inte kan framvisa coronapass kan det leda till varningar, krav på att gå hem utan lön och till sist uppsägning, meddelar kommunerna.

Region Hovedstaden uppger att varje enskild arbetsplats ansvarar för hur kontrollerna ska gå till. De som inte kan eller vill visa upp coronapass måste gå hem och blir inte berättigade lön, och kan i slutändan innebära uppsägning.

Som giltigt coronapass räknas vaccination det senaste året, konstaterad covid-19 under de senaste sex månaderna alternativt ett 72 timmar gammalt PCR-test eller ett 48 timmar gammalt snabbtest.

- Annons -

Nyheter

-Annons-