På tisdag öppnar Danmark upp – inreserestriktionerna blir kvar i ytterligare fyra veckor

Statsminister Mette Frederiksen presenterade på onsdagskvällen det historiska beslutet att alla coronarestriktioner ska tas bort från och med 1 februari. Smittokurvan stiger fortfarande uppåt men andelen som drabbas av allvarlig sjukdom går nu neråt. Från den 1 februari finns inte längre några krav om munskydd och coronapass i Danmark och normala öppettider införs på restauranger, barer och nattklubbar.
– Vi kan nu ta bort de sista coronarestriktionerna om några få dagar och corona ska inte längre kategoriseras som en samhällskritisk sjukdom, sa Mette Frederiksen på presskonferensen, rapporterar Danmarks Radio.
Inreserestriktionerna till Danmark förlängs i fyra veckor till den 28 februari, meddelar Sundhedsministeriet, men de tillfälligt skärpta kraven för inresa som infördes den 27 december, tas nu bort.

Danmark väljer att ta bort alla coronarestriktioner i samhället, eftersom smittspridningen i kombination med vaccinationstäckningen gör att danska befolkningen bedöms ha ett gott skydd mot corona. Enligt Sundhedsstyrelsen är immuniteten väldigt hög.

– Kanske minst 80 procent av befolkningen är riktigt väl skyddad mot allvarlig sjukdom, sa Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på presskonferensen.
Enligt de danska myndigheterna så minskar andelen personer som läggs in för intensivvård trots att smittotalen fortsatt är väldigt höga dagligen.

Frederiksen presenterade tre faser
Mette Frederiksen presenterade under onsdagens presskonferens att coronans utveckling nu väntas bestå av tre faser som det danska samhället kommer att behöva hantera. Fas 1, ”vintern ut”, innebär att coronarestriktionerna tas bort, att vaccinationsinsatserna fortsätter och att det kommer att finnas inreseregler från övriga länder, medan fas 2 innebär ett öppet Danmark där ”coronan inte spelar någon roll” enligt statsministerns beskrivning. Den tredje fasen kommer att inledas nästa vinter då vintersäsongen innebär risk för ökad smittspridning igen och nya varianter kan uppstå samt det är viktigt att stå väl rustat.
– Det är mycket möjligt att vi ska vaccineras igen, sa Mette Frederiksen på presskonferensen.

Inreserestriktionerna till Danmark lättas men förlängs
På fredagen beslutade Folketingets epidemiutskott att inreserestriktionerna till Danmark ska förlängas, men att de ska lättas upp. De nya inreserestriktionerna gäller till den 28 februari. De skärpta kraven om att visa ett negativt test före inresa, oavsett vaccination eller ej, som infördes den 27 december, tas däremot bort och alla inresande från hela världen kan från den 1 februari fritt resa in i Danmark mot uppvisande av bevis på vaccinering eller tidigare smitta. De strängare regler som infördes sedan den 27 december gällde inte för boende i gränsregionerna Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland, för personer som ska flyga från Köpenhamns flygplats och personer som som gör transitresor genom Skåne till Danmark på väg från Bornholm. Sundhedsministeriet meddelar att de undantag gällande test och isolation som har gällt för bl.a. gränsboende kommer att fortsätta gälla efter den 1 februari.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-