Nu börjar visitationszoner efter dansk modell gälla i Sverige

Nu får den svenska polisen större befogenheter att visitera personer utan brottsmisstanke, när den nya lagen om säkerhetszoner träder i kraft den 25 april. Den ger polisen rätt att införa en två veckor lång säkerhetszon i ett område där det finns ”påtaglig” risk för en konflikt mellan kriminella nätverk som innefattar skjutningar eller sprängningar, skriver TT. I Danmark har möjligheten att upprätta visitationszoner funnits i 20 år, men det är oklart vilken effekt de haft, enligt SVT.

Enligt en uppskattning från Polismyndigheten kan det bli runt 25 visitationszoner i landet varje år, rapporterar P4 Malmöhus, som skriver att förslaget har väckt kritik. Bland annat menar Diskrimineringsombudsmannen att förslaget innebär ”oacceptabla risker för diskriminering” och Justitiekanslern har ifrågasatt om förslaget är ”förenligt med skyddet mot godtyckliga ingripanden.”

Visitationszoner har funnits i Danmark i 20 år, och tidigare i år infördes under två veckors tid tre zoner på grund av uppblossande gängkonflikter.

Från augusti till november 2023 visiterades 1 300 människor i visitationszoner i Köpenhamn. 52 åtalades för brott mot vapenlagen och polisen beslagtog 66 stickvapen, skriver SVT.

P4 Malmöhus har pratat med kommunpolisen Malin Morän som jobbar i Rosengård, som anser att den svenska polisen måste följa upp lagen. Det är något den danska polisen inte har gjort, menar David Sausdal, kriminolog vid Lunds universitet, som SVT intervjuade tidigare i år:

– Man har aldrig någonsin utvärderat zonerna, men går på magkänsla och gissningar, sade David Sausdal till SVT.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-