Nordmakedonien– ett exotiskt resmål mitt i Europa

Under senare tid har vi oftast läst om Makedonien i samband med namnstriden med Grekland. Numera heter alltså landet Nordmakedonien, även om namnstriden är långt ifrån över. Men i övrigt är det samma land. Och även om namnbytet kanske innebär att man tappar lite av sin historiska aura, när t.ex. Alexander den Store inte längre har den tydliga koppling till landet han tidigare haft (om man nu inte använt hela det officiella namnet ”Före detta jugoslaviska republiken Makedonien”), finns ännu mycket historia och historiska sevärdheter värda ett besök. Och Nordmakedonien är mycket mer än så.
”Ett land av molnklädda berg och djupa sjöar” har det beskrivits som, och det är onekligen ett mycket vackert land. Bland bergen finner du lummiga vingårdar och runt den världsarvslistade Ohridsjön hittar du mängder av fina badstränder. Dessutom har du den spännande huvudstaden Skopje där floden Vardar skiljer den gamla stadsdelen Stara Carisija, med trånga kullerstensgator, orientalisk atmosfär och minareter från ett modernt centrum med breda gator och centraleuropeisk puls, samt lite mindre städer som t.ex. Ohrid och Struga, med gott om uteserveringar och semesterkänsla.
Som om detta inte skulle vara nog; det är billigt. Enligt Skyscanner är det just nu det absolut billigaste resmålet i Europa. Dessutom är människorna vänliga och generösa och man känner sig väldigt välkommen överallt.

Skopje
Skopje, med c:a en halv miljon invånare, är Nordmakedoniens huvudstad och väl värd ett besök. Stadens invånare är främst makedonier och albaner, men här finns också turkar, serber och bosnier, och romerna har en egen stadsdel, Shutka.
Liksom många orter på Balkan kan Skopje beskrivas som en stad där öst möter väst. I Skopje blir det tydligt två områden, avgränsade av den långsamt flytande floden Vardar, med valvbron Kamen Most som en stensatt länk.
På ena sidan finns gamla stan, Stara Carsija, där moskéer och andra byggnader påminner om den tid då staden tillhörde det ottomanska väldet. Det man främst slås av här är dofterna. Dofterna från träkolsgrillar, kryddstark mat, sockersöt baklava, kaffe och te i en underbar blandning omsluter en på ens väg till det myllrande Bit Pazar där allt mellan himmel och jord finns till försäljning.
På andra sidan finns det nya, västerländska, med moderna hotell, restauranger och affärer, nybyggt arkeologiskt museum, nybyggd triumfbåge och ett jättemonument föreställande Alexander den store, men kallad ”Krigare på häst” för att inte reta grekerna; en fjorton meter hög bronsstaty omgiven av en fontän som sprutar vatten till ackompanjemang av blinkande ljus och klassisk musik.
Skopjes ”tudelning” innebär också att alla smakriktningar erbjuds ett rikt uteliv, allt från dans med dj till traditionell musik, från starka drycker till kaffe och te.

Ohridsjön

Lake Ohrid Macedonia. Foto: Albena

Ohridsjön ligger på gränsen mellan Albanien och Nordmakedonien och är en både gammal och djup sjö. Den räknas till en av världens äldsta sjöar – den bildades för 2 till 4 miljoner år sedan – och är den sjunde djupaste sjön i Europa med sina 289 meter. Sjön är också känd för sitt rika djurliv; runt 200 endemiska arter (d.v.s. arter som bara finns på ett specifikt geografiskt område) lever i och omkring sjön. Sedan 1979 står alltså Ohridsjön på Unescos världsarvslist
Vattnet är blått och kristallklart och inbjuder verkligen till bad. Där finns underbara stränder med mängder av solstolar och barnvänligt badvatten, men man kan också välja att bada direkt från klipporna.
Runt sjön leder lugna, mysiga vägar i oerhört naturskön omgivning; Bergen reser sig höga runt sjön och växtligheten är tät och intensivt grön. Utöver en underbar natur och trevliga badplatser hittar du också flera mysiga småstäder runt Ohridsjön. Bland dem Struga och Ohrid. Och Museum on Water är absolut värt ett besök.

Struga

Struga panorama. Foto: Jovica Trajkovski

Struga är en liten stad vid Ohridsjöns strand. På sommaren lockar staden många turister och det är inte svårt att förstå varför. Staden genomkorsas av floden Crni Drim, med underbart klart vatten, och en otrolig mängd pittoreska restauranger ligger med utsikt över floden eller sjön, där det finns flera fina badstränder.
Struga är i första hand en semesterstad fylld med restauranger, kaféer och butiker. Men här finns också en underbara frukt- och grönsaksmarknad och möjlighet till många olika utflykter såväl till olika historiska platser som på floden och på sjön.

Ohrid

City Ohrid, Macedonia. Foto: Pudelek


Ohrids fina läge vid Ohridsjön och dess rika historia gör staden till en perfekt semesterort och den är också en av de platser som lockar flest turister i Nordmakedonien. Här finner du underbara möjligheter till bad och båtutflykter, att äta gott och billigt på några av de många restaurangerna, samt shopping till väldigt låga priser. Dessutom finns här flera historiskt intressanta sevärdheter.
Staden har funnits åtminstone sedan antiken, då den hette Lychnidos, och troligen betydligt längre än så. I vissa delar kan man promenera omkring på kullersten från romartiden. Insprängt mellan bostadshusen hittar man dessutom ruinerna av en gammal amfiteater som byggdes c:a 200 f.v.t.
Ohrid var tidigt ett kulturellt centrum. Här fanns ett av Europas första universitet och det påstås att det var här det kyrilliska alfabetet skapades.
En kort period omkring år 1000 e.v.t. var staden huvudstad i Makedoniens första slaviska rike under Tsar Samuil och ruinerna av hans borg restaurerades för några år sedan och ståtar nu högst uppe på berget ovanför staden.
Det finns också massor av kyrkor att titta på. Staden har kallats ”Balkans Jerusalem” och är känd för att en gång ha haft 365 kyrkor, en för varje dag på året.

Museum on Water

Museum on Water, Ohrid, Macedonia. Foto: Pudelek


Museum on Water är ett museum på vattnet i Ohridsjön. Det är en autentisk rekonstruktion av en del av de bosättningar på pålar som fanns här runt 1000 f.v.t.
Sedan 1997 har arkeologiska utgrävningar bedrivits i sjön och man har bl.a. hittat c:a 6000 pålar, krukor, kärl och verktyg som nu finns utställda i ett litet museum ovanför själva vattenbyn.
Varje hus är inrett. Samtliga innehåller en säng, en eldstad och djurhudar. I flera av dem finns dessutom andra artefakter som t.ex. barnsängar och vävstolar. Och framför allt finns här en känsla av att färdas 3000 år bakåt i tiden.

Info Express-Mats Björling

- Annons -

Nyheter

-Annons-