torsdag, juni 20, 2024

Munskyddet fasas ut på måndag och längre öppettider på restauranger – nytt avtal om återöppning i Danmark

Snart är tiden mogen för att sluta använda munskydd på offentlig plats i Danmark. Enligt partierna bakom det nya avtalet om en återöppning av landet, så är det från och med måndag krav om munskydd endast i kollektivtrafiken när man står upp. Från fredag den 11 juni så får restaurangerna hålla öppet till klockan 24. Dessutom ska coronapasset, som är obligatoriskt för att till exempel gå på gym eller sitta inomhus på en restaurang, den 1 oktober fasas ut helt. Det är några av punkterna i det återöppningsavtal som undertecknades av alla partier i Folketinget, med undantag för Ny Borgerlige, under natten mot torsdagen.

Kravet på att bära munskydd på offentliga platser som restauranger, hos frisören, i matbutiken, tas från och med måndag den 14 juni bort.

– Från och med måndag säger vi farväl till munskyddet på nästan alla platser – med undantag för när man trängs i kollektivtrafiken, sa hälsoministern Magnus Heunicke, på en presskonferens på torsdagsmorgonen, enligt Danmarks Radio.

Dessutom får från och med fredag 100 personer samlas inomhus och den 1 juli höjs taket till 250 personer. Den 1 augusti planeras församlingsförbudet inomhus tas bort helt.

Avtalet om återöppning innebär även lättnader för restauranger och barer, som tillåts hålla öppet längre. Klockslaget för när restauranger behöver stängas kommer att ändras i två steg med start på fredag den 11 juni. Då kan restauranger stänga först klockan 24, och från den 15 juli får de hålla öppet till klockan 02. Detaljhandeln kan också hålla öppet längre till senast klockan 22 från och med fredag. Restaurangernas arealkrav samt rekommendationen om att hålla avstånd mellan gästerna kommer att tas bort från 1 juli.

Diskoteken, som har varit stängda sedan i mars 2020, kan nu också se fram emot att öppna upp. Enligt avtalet får de öppna den 1 september, då med krav om uppvisande av coronapass under den första månaden. Partierna i Folketinget har även satt ett slutdatum för användandet av coronapass, vilket är den dokumentation som intygar att man har testats negativt för covid-19, är vaccinerad eller att man nyligen har haft smittan, och som krävs för att ta del av stora delar av kulturutbudet samt att sitta inomhus på en restaurang. Den 1 oktober ska passet vara helt borttaget, men från måndagen gäller nya regler. Då krävs det inte längre på bibliotek och vid föreningsaktiviteter, från 1 augusti blir teaterbesök undantagna medan från den 1 september tas kravet om coronapass bort från restauranger, frisörer och gym, enligt avtalet.

- Annons -

Nyheter

-Annons-