måndag, januari 30, 2023
Annons

Mette Frederiksen vill ändra danska utbildningssystemet – lämplighetstest och arbetslivserfarenhet ska ge möjlighet till utbildning

Mer än 40 000 unga danskar är varken i gång med utbildning eller jobb, sa danska statsministern Mette Frederiksen (S) i sitt tal på Folkemødet på Bornholm. Hon vill göra det lättare att ta en utbildning och vill därför se över danska utbildningssystemet. Två konkreta förslag presenterade hon från huvudscenen under fredagen: en gräns för hur höga betyg som kan krävas för att komma in på en utbildning och istället låta lämplighetstest vara avgörande samt möjlighet att även använda arbetslivserfarenhet som inträdesbiljett på vidaregående utbildningar.

 Det ska finnas en gräns för hur höga betyg som kan krävas för att komma in på en utbildning och vid stort söktryck kan lämplighetstest i stället avgöra vem som ska få plats.

– Blir man en bättre psykolog genom att ha toppbetyg i alla ämnen? frågade Mette Frederiksen.

Samtidigt konstaterade hon att det finns ett ”utbildningssnobberi” som drivit många till teoretiska gymnasieutbildningarna i stället för de praktiska yrkesutbildningarna. Därför vill hon breda möjligheterna för vidareutbildning till exempel för en snickare och vill göra det möjligt att studera vidare efter fem års arbetslivserfarenhet.

– Fem års arbetslivserfarenhet ska vara en biljett till att komma in på en utbildning, sa hon.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-