fredag, juni 9, 2023

Lundakarnevalen – så här påverkas du

Från fredag 20 maj till och med söndag den 22 maj är det dags för Lundakarnevalen. Ett uppskattat event som lockar många till staden. Biltrafiken och parkeringsmöjligheterna påverkas i innerstaden, samt busstrafiken. Vi önskar dig varmt välkommen till Lundakarnevalen, men planera gärna ditt besök i god tid.

Ett av de mest populära inslagen är att se karnvalståget. För att ge fri lejd åt tåget, stängs ett område av för all motortrafik under några timmar två av karnevalsdagarna.

Delar av staden stängs av

Lördag 21 maj och söndag 22 maj, klockan 11-15 kommer delar av innerstaden att stängas av. Under dessa tider kan man inte köra in i eller ut från det avstängda området med motorfordon.

Det avstängda området gäller även för dig som bor i området eller om du har verksamhet. Ingen motortrafik, varutransporter, färdtjänst eller hemtjänstbilar får köra på området under avspärrningarna. Därför ber vi dig att planera dina resor/transporter under de här dagarna. Utryckningsfordon kommer självklart att kunna ta sig fram.

Parkeringsförbud

Under lördag 21 maj och söndag 22 maj, hela dagarna, kommer det att vara parkeringsförbud längs den väg karnevalståget kommer att gå. Parkeringsförbudet gäller hela dagen, lördag och söndag, och inte endast mellan klockan 11 och 15 dessa dagar.

Det avstängda området

Karta med avstängning och parkeringsförbudPdf, 245 kB.

Det avstängda området gäller Bangatan i väst. I norr gäller avstängningen söder om St:Laurentigatan, hela Bredgatan och Allhellgona kyrkogata och söder om Biskopsgatan. I öst gäller det väst om Stora tomtegatan. I söder gäller avstängningen Östra Mårtensgatan, Kattesundsvägen och Stora Fiskaregatan. Bankgatan och Stora Södergatan kommer att vara avstängda ner mot Lilla Tvärgatan. Trollebergsvägen kommer att vara avstängd från Bantorget till rondellen vid Byggmästaregatan.

Notera att även en stund före klockan 11 och en stund efter klockan 15 kan det vara mycket människor i rörelse på liten yta under karnevalsdagarna.

Parkering

Kom i god tid och parkera i stadens parkeringshus. Lämpliga p-platser är på Spolegatan, Posthornet, Gröna Konsum, Dammgården och Färgaren, som alla ligger utanför avspärrningarna lördag och söndag 21 och 22 maj kl 11-15. Övriga tider finns p-platser på Altona, Centralgaraget och Stadsbiblioteket, som ligger innanför avspärrningarna. Mer information finns på

LKP ABs webbplats

Parkering för rörelsehindrade

Vid Allhelgonakyrkan kommer det att finnas parkering med möjlighet att se karnevalståget från bilen. Med tanke på tider för avstängning är det viktigt att vara ute i god tid. Senast klockan 11 ska bilen vara på plats.

Cykel och gång

Du som går kommer att komma fram i hela området, det finns ingen avstängning för gångtrafikanter. Under karnevalen kommer det att vara lättast att ta sig fram med cykel i Lund. Det kan bli trångt i cykelställen. Cyklar som står i vägen för karnevalståget kommer att flyttas. I övrigt kommer endast cyklar att forslas bort om det behövs.

Busstrafik

Bussarna kommer inte att kunna köra inom det avstängda området under lördag 21 maj och söndag 22 maj. Tillfälliga hållplatser kommer skapas lördag och söndag klockan 10-16. Tiderna för bussar är tidigare- respektive senarelagda med en timme för att säkerställa att inte busstrafiken fastnar.

Läs mer om tåg- och busstrafiken under Lundakarnevalen på Skånetrafikens webbplats.

Skånetrafikens webbplats

Toaletter

Tillfälliga toaletter kommer att ställas upp längs med karnevalstågets väg. Två tillgänglighetsanpassade toaletter kommer att ställas upp vid Allhelgonakyrkan.

Torghandel och loppis

Lundakarnevalen påverkar torghandeln i staden. För att hinna förbereda torgen inför karnevalståget den 21 maj kommer all försäljning på Mårtenstorget och Clemenstorget att behöva ställas in den dagen. Torghandeln öppnar måndag den 23 maj igen.

Loppisen på Södra Esplanaden påverkas inte, då den ligger utanför avgränsat område.

Bra att veta

Förberedelserna i Lundagård kommer att påbörjas redan den 16 maj. Efter karnevalens slut kommer staden och Lundagård återställas så snart som möjligt.

Det kan hända att du som bor eller vistas i centrala Lund kommer att uppleva störningar från Lundakarnevalen. Arrangörerna försöker att tillmötesgå fler grupper, men då Lundakarnevalen enbart är vart fjärde år, hoppas de och vi på ditt överseende.

Besök Lundakarnevalen

Läs mer om arrangemang och se programmet på Lundakarnevalens webbplats.
Lundakarnevalens webbplats

Källa: Lunds kommun

- Annons -

Nyheter

-Annons-